Nästa artikel
Kör med släckta bakljus – men många bilägare har ingen koll
Nyheter

Kör med släckta bakljus – men många bilägare har ingen koll

Publicerad 5 oktober 2023 (uppdaterad 5 oktober 2023)
En ny studie visar att tända bakljus dagtid är säkrare än släckta, och rekommenderar att reglerna ändras.

Många nya bilar sätter inte på bakljusen i dagsljus, åtminstone inte i bilens autoläge. Men att köra med släckta lampor äventyrar synligheten och därmed även säkerheten.

Det visar en ny studie från VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut) som kombinerat ett fältexperiment med 850 förbipasserande fordon, en enkätstudie som 9 282 personer med körkort svarat på och en observationsstudie med 794 passerande bilar.

I studien körde fyra av fem bilförare, 82 procent, med släckta bakljus. Värre är att tre av fyra, 76 procent, trodde att bakljusen var tända i dagsljus.

– En stor majoritet tror att det är på ett visst sätt, men i själva verket är det precis tvärt om. Fyra av tio vet inte heller vad lagen egentligen innebär, sammanfattar Björn Lidestam, senior forskare, som genomfört studien.

”En stor majoritet tror att det är på ett visst sätt, men i själva verket är det precis tvärt om”

Att ljusen kan vara släckta är möjligt genom en ändring i EU-reglerna som genomfördes 2011 för att spara bränsle. Foto: Helena Lundberg

Att tända bakljusen är kopplat till bättre synlighet, högre trafiksäkerhet och att det blir lättare för andra att avgöra om bilen är igång eller inte. Studien visar också att bilister håller större avstånd när de kör förbi en parkerad bil som har tända ljus än med släckta.

VTI rekommenderar nu att reglerna görs om för att bakljusen ska vara tända även dagtid.

– Skillnaden är signifikant och kan innebära skillnaden mellan tillbud och olycka, mellan liv och död, om föraren plötsligt svänger ut eller ett barn hoppar ut ur baksätet. Kort sagt pekar allt på att det är bra med tända baklysen och dåligt med släckta, säger Björn Lidestam.

Så många körde med släckta bakljus
  • Soluppgång: 28%
  • Solnedgång: 23%
  • Dagtid: 59%

Källa: VTI

Så många har inte koll på ljuset

Frågan som ställdes i enkäten var ”Är du medveten om du själv kör med tända eller släckta baklyktor under dagtid när ljusförhållanderna inte kräver det enligt lag?”.

  • 76% tror att de kör med tända bakljus
  • 17% tror att de kör med släckta bakljus
  • 7% svarar att de inte vet

Källa: VTI

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (42)

  • 5 november 2023 Tesla brukar inte ha bakljus…
  • 5 november 2023 Var ut till Arlanda idag,…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.