Nästa artikel
Konkurserna i bilbranschen fortsätter öka
Nyheter

Konkurserna i bilbranschen fortsätter öka

Publicerad 2024-01-08 15:35
Det är ett tufft läge för många bilhandlare och bilverkstäder runt om i Sverige. Antalet konkurser fortsätter uppåt, visar nya siffror.

Antalet konkurser bland svenska företag ligger på den högsta nivån sedan 1990-talets finanskris, enligt nya siffror från kreditinformationsföretaget UC.

”En hög osäkerhet inför framtiden och konkursnivåer som fortsätter att stiga indikerar att det vi nu ser kan vara toppen på ett isberg”, står det i UC:s årliga konkursrapport.

Förra året försattes 403 bilhandlare och bilverkstäder i konkurs, en ökning med 23 procent jämfört med året innan. Det är också den högsta siffran sedan 2014 när UC började sammanställa statistiken.

Ökningen är dock något mindre än snittet för samtliga branscher som ligger på 26 procent. I transportbranschen försattes 406 företag i konkurs, en ökning med 26 procent.

UC beräknar också företagens så kallade konkursutsatthet, alltså antalet konkurser i förhållande till antalet aktiva företag. Bilhandlare och bilverkstäder hade den högsta siffran för konkursutsatthet bland alla de branscher som UC mäter bortsett från hotell- och restaurangbranschen.

Bilförsäljningen till privatpersoner har minskat kraftigt vilket påverkar de bilhandlare som inte är auktoriserade för något enskilt märke. Men det tuffa ekonomiska läget påverkar även andra branscher. Bland företagen som ansökt om konkurs i år finns batteriföretaget Alelion, lastbilstillverkaren Volta och husbilstillverkaren Nordic.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (3)

  • 2024-01-10 12:10 Tuffa tider så folk håller…
  • 2024-01-09 19:13 Vi kan lägga till…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.