Nästa artikel
Klart: Så högt värderas Volvo Cars vid börsnoteringen
Nyheter

Klart: Så högt värderas Volvo Cars vid börsnoteringen

Publicerad 18 oktober 2021 (uppdaterad 18 oktober 2021)
Arkivbild.
Volvo Cars ska noteras på Stockholmsbörsen med start den 28 oktober. Det ska ge pengar till utvecklingen av nya elbilar.

Volvo Cars har varit nära en börsnotering i flera års tid. Nu blir det av. Den 28 oktober noteras Volvo Cars på Stockholmsbörsen, uppgav företaget under måndagen.

Priset hamnar på mellan 53 och 68 kronor per aktie. Det motsvarar en värdering på mellan 163 och 200 miljarder kronor. Det blir i så fall en något lägre värdering än tidigare uppgifter till Wall Street Journal gjorde gällande.

Börsnoteringen görs för att få in kapital till utvecklingen av nya elbilar. Geely blir kvar som största aktieägare även efter Volvo Cars börsnotering.

”Vi kommer därigenom fortsätta att dra nytta av samarbete inom Geelysfären som tillhandahåller värdefulla skalfördelar och marknadssynergier", skriver Volvo Cars i ett pressmeddelande.

Ambitiösa mål

Även Volvos eldrivna syskonmärke Polestar ska börsnoteras, men på Nasdaqbörsen i New York. Värderingen är inte officiell men ska enligt obekräftade uppgifter hamna på 175 miljarder kronor, vilket i så fall är ungefär lika högt som för Volvo Cars som bygger betydligt fler bilar.

– Det går inte att komma ifrån att aktier till stor del värderas baserat på förhoppningar om hur det kommer att gå för företaget i framtiden. Just ”förhoppningar” är ett nyckelord i sammanhanget, sa Mikael Wickelgren, fordonsforskare vid högskolan i Skövde, i en intervju med Vi Bilägare.

I börsnoteringen uppger Volvo Cars ett mål att tillverka 1,2 miljoner bilar per år om fem år, en ökning med över 70 procent jämfört med i dag. Hälften av bilarna som tillverkas om fem år ska vara helt eldrivna och 2030 ska alla tillverkade bilar vara eldrivna.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (9)

  • 19 oktober 2021 EnannanRobban skrev: HX,…
  • 19 oktober 2021 Man värderar således bolaget…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.