Bild
Nästa artikel
Nyheter

Kilometerlånga köer – till stängda mackar

Publicerad 30 september 2021 (uppdaterad 30 september 2021)
Bensinpaniken i Storbritanninen håller på att stabiliseras. Men det rapporteras fortfarande om kilometerlånga köer till mackarna.

Tidigare i veckan ringlade köerna långa utanför många bensinmackar i Storbritannien. Bristen på lastbilschaufförer som levererar bränsle fick många att paniktanka sina bilar.

Det har även kommit rapporter om slagsmål och på nio av tio stationer var bensinen helt slut, skrev Svenska Dagbladet. En bensinmack valde att enbart sälja till personer som kunde bevisa att de var så kallade ”essential workers”, till exempel sjuksköterskor eller poliser, för att få tanka.

– Vi är på väg att få slut på bränsle ändå. Det jag har sparar jag åt dem, säger mackägaren till BBC.

Tre kilometer kö

Vid en annan bensinmack sträckte sig kön med bilar över tre kilometer. I vissa fall har bilister köat till mackar som visat sig vara stängda. Bränslereserven som vanligtvis räcker i tre–fyra dagar har nu tagit slut på 24 timmar. Men situationen håller på att ”stabiliseras”, enligt näringsministern Kwasi Kwarteng.

Enligt bensinmackarnas branschorganisation finns gott om bränsle, men om bilisterna fortsätter tanka i panik tar den slut tillfälligt. Kommuner har avråtts från att använda ordet ”panik” i samband med bränslekrisen.

EU:s förre chefsförhandlare Michel Barnier hävdar dock att bränslekrisen är en direkt konsekvens av brexit där Storbritannien enligt honom ”valde att avsluta rörelsefriheten”.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.