Bild
Nästa artikel
Nyheter

Bensinledningen igång igen – hackarna fick betalt

Publicerad 2021-05-20 10:02 (uppdaterad 2021-05-21 13:03)
Chefen för amerikanska Colonial Pipeline försvarar det kontroversiella beslutet att betala pengar till hackare.

En hackerattack satte effektivt stopp för oljeledningen Colonial Pipeline på amerikanska östkusten tidigare i maj. Hackarna krävde en lösensumma.

Den stängda oljeledningen ledde till bensinbrist, stängda mackar och höjda bensinpriser. Flera personer valde också att bunkra bensin i sina bilar vilket ledde till allvarliga olyckor.

Nu är bensinledningen igång igen och chefen för Colonial Pipeline, Joseph Blount, bekräftar nu tidigare rapporter om att företaget betalat lösensumman till hackarna. Det ska handla om motsvarande 330 miljoner kronor.

Kontroversiellt beslut

Att betala lösensumma till hackare är något myndigheterna avråder från eftersom det skickar signaler om att den här typen av brottslighet fungerar.

– Jag vet att det är ett väldigt kontroversiellt beslut. Jag tog det inte lätt. Jag ska erkänna att jag inte var bekväm med att skicka iväg pengar till den här typen av folk. Men det var det rätta att göra för landet, säger han i en intervju med Wall Street Journal.

Betalningen gjordes med kryptovalutan bitcoin och i utbyte fick företaget ett verktyg för att dekryptera it-systemet. Det visade sig dock inte vara tillräckligt för att få igång bensinledningen så företaget fick ändå använda sig av säkerhetskopior som gjorts tidigare.

Läs också: Bensinbrist på mackarna – nödläge i flera stater

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.