Nästa artikel
Kia Stinger läggs ned – firas med specialmodell
Nyheter

Kia Stinger läggs ned – firas med specialmodell

Publicerad 23 december 2022
Kia lockade över en känd chef från BMW i utvecklingen av Kia Stinger. Nu läggs modellen ned.

Den ovanliga halvkombimodellen Kia Stinger läggs ned. Modellen är redan borttagen från Kias svenska sida, och inom kort försvinner den även från andra marknader. 

Kia Stinger vinkar farväl med en särskild specialversion som ska tillverkas i 1 000 exemplar. Den kallas Tribute Edition och får bland annat en särskild lackfärg, blanksvarta fälgar och svarta bromsok.

När bilköparna i allt högre utsträckning väljer elektrifierade suvar blir det svårare att försvara en sportig halvkombimodell med bakhjulsdrift och turbomotor i utbudet – även på marknader där den biltypen tidigare sålt bra. Kia Stinger utvecklades av Albert Biermann som den koreanska tillverkaren lockade över från BMW:s M-division, och Stinger fick mycket beröm för sina köregenskaper.

Ett av de främsta försäljningsargumenten för Kia Stinger var den 3,3 liter stora V6-motorn med dubbla turbo, men det fanns även mindre och fyrcylindriga motoralternativ.

På den svenska marknaden har bara 386 exemplar registrerats vilket innebär att BMW registrerat över 100 exemplar av 5-serien för varje registrerad Stinger.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (3)

  • 23 december 2022 Synd på en av få asiatiska…
  • 23 december 2022 Den kanske återuppstår som…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.