Nästa artikel
Kia Niro låter hybrid möta småsuv
Nyheter

Kia Niro låter hybrid möta småsuv

Publicerad 16 november 2015 (uppdaterad 9 september 2016)
Vi Bilägare fick provköra en kamouflerad version av kommande Kia Niro.
Kia intervjuade ägare till Toyota Prius och konstaterade att de flesta ogillade designen. Tanken är att nya Kia Niro ska motsvara önskemålen. Vi Bilägare har redan provkört.
Kia har en ny modell på ingång: Niro. Bilen är en småsuv som är några centimeter längre och högre än Cee’d och som uteslutande kommer som hybrid.

20151611113238.jpg?itok=vMd1yONm
 
Niro kombinerar en 1,6-liters bensinmotor på 104 hästkrafter med en elmotor på 43 hästkrafter. Till detta kommer också ett batteri på 1,56 kWh. Enligt preliminära uppgifter ska den deklarerade förbrukningen vara under 4,0 l/100 km.

20151611113335.jpg?itok=hiWnaHd2
 
Vi Bilägare fick en första provkörning av en kamouflerad förseriebil vid utvecklingscentret Namyang utanför Seoul. Det märktes att bilen fortfarande var under utveckling, fjädringskomforten var sådär och styrningen var död, men drivlinan fungerade i huvudsak bra och bilen kunde rulla kortare sträckor på el. Ungefär som en Toyota Prius.

20151611113429.jpg?itok=YDWgQNYw
 
Apropå Toyota Prius har Kia genomfört intervjuer med Priusägare och kommit fram till att ägarna var nöjda med det mesta men inte med designen. Slutsatsen blev att ägarna hellre ville ha en hybrid med suvkaross – en bil som Kia Niro.
 
Lansering i Sverige sker under hösten 2016.
 
Diskutera: Vad tycker du om kommande Kia Niro?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-11-16 12:19
Deeds

Spännande!
Att Prius verkar ha en drivlina som är grym kan jag inte förneka. Inte heller det att den har en anskrämlig design. Rent av ful kan jag inte heller förneka. Jag har tro på KIA här. De spottar ur sig bättre och bättre skapelser. Och designen hittills har varit bra!

#2 • Uppdaterat: 2015-11-16 12:43
Hackenbush

Spännande med en ny hybrid-suv-crossover-familjebuss.

#3 • Uppdaterat: 2015-11-16 13:24
107Carlsson

När Kias Hybrid SUV lanseras kommer Toyota RAv4 hybrid redan att finnas på marknaden med beprövad teknik. Men den är väl förmodligen både större och dyrare. För de som inte gillar Prius design och som liksom undertecknad inte gillar SUV finns ju Auris kombi.

#4 • Uppdaterat: 2015-11-16 14:09
Mr.Wheeler

@107Carlsson: Men Auris är minst lika ful som Prius.

#5 • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

Har svårt att tro att Kia Niro blir någon större designikon, men den som lever får se...

Själv tycker jag att Prius ser riktigt skaplig ut numer, en av de snyggare Toyotorna.
Där har vi en designikon, på gott och ont, som många andra tillverkare inspireras av när de ska tillverka en egen hybrid...

#6 • Uppdaterat: 2015-11-16 16:13
Deeds

http://www.autoevolution.com/news/kia-niro-first-teaser-photos-show-baby-sportage-hybrid-crossover-to-debut-in-early-2016-video-102032.html#agal_0

Skisser på bilen. Ser ut att kunna bli snygg.

#7 • Uppdaterat: 2015-11-16 16:36
Styggavargen

Antifeministen, när alla utom jag köpt SUV är det bara mig du kan se ned på. Men det är lugnt.. det har jag inga problem med. I övrigt håller jag inte med dig alls, Klumpiga bilar blir inte bättre per automatik, så enkelt är det. Vad hjälper större hjul när du har tyngre bil? Jag lovar att tar du en vanlig bilmodell med hybrid utan SUV stuket så blir det mycket bättre på alla sätt. SUV är så himla "överhypat" på gränsen till tramsigt. Jag gillar bilar som har riktiga terräng egenskaper, men dessa körs inte på vanliga vägar, och inte i stan. Det som SUV en gång var avsett för eller stod för har nästan helt suddats bort, vilket jag tycker är synd. Men så länge en "Toyota Land Cruiser" är en "Toyota Land Cruiser"..så är jag glad även om jag tycker att den endast har ett berättigande där den verkligen behövs, och det är då förstås väldigt få som behöver en sådan bil. Därför anser jag SUV har spårat ur, ingen nytta av det i verkligheten och baksidorna med ökade utsläpp och mindre lastförmåga (i många fall) verkar ingen bry sig om.

Sedan förstår jag inte varför folket vill ha SUV, är det säkerheten man tror blir bättre, eller vad? Fysiken lagar kan man inte ändra på, vore det inte bättre att bygga bilarna så snåla som möjligt och låta "folket" förstå att luftmotstånd och vikt är två viktiga beståndsdelar för att kunna få låga utsläpp. Om någon nu undrar varför jag tycker detta är så viktigt, så kan jag säga att min bil kan dra 0,1-0,2 liter/mil mer under ganska blåsiga dagar, alltså är luftmotståndet av allra högsta vikt för en bils förbrukning. Lägger sedan på vikten, så ökar förbrukningen också mycket av detta. Om ingen tror mig, ta ut en XC60 eller annat tungt högbygge (bensinare) och kör så får ni på hög förbrukning. Sedan kan man jämföra med min Octavia som faktiskt har samma yttermått som en XC60 så skall ni få se på stor skillnad (ock inte då bara att min lastar mer än XC60 :-) ).

#8 • Uppdaterat: 2015-11-16 17:47
HT19

Att bygga en snyggare bil än prius kan inte vara svårt. Fast Toyota ägare är så fanatiska att de struntar i design.

#9 • Uppdaterat: 2015-11-16 17:50
HT19

Styggavargen jag tror många köper suv för att de är enkla att komma i och ur. Jag har flera kamrater med knä/höft problem som tycker att en suv är mycket enklare att kliva i och ur. Att den drar någon deciliter mer per mil struntar de i!

#a • Uppdaterat: 2015-11-16 18:15
Pi

Fast en "riktig" SUV kan faktiskt vara för hög - i alla fall för oss som inte är så långa.
En relativt normal bil som är mycket bekväm att ta sig i och ur är Kia Venga. Har dock ingen aning om hur den är f ö men jag har observerat att den är relativt vanlig hos äldre förare vilket jag har full förståelse för eftersom den som sagt är väldigt enkel när det gäller att ta sig i och ur.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.