Bild
Nästa artikel

Kampanj mot viltolyckor

Nyheter

På måndagen inleddes en kampanj med information om viltolyckor. Bland annat ska bilister upplysas om en ny lag som riksdagen väntas anta från 1 januari 2010.

Vi Bilägare har tidigare rapporterat att viltolyckorna blir allt fler. Fram till september i år har nästan 29 000 olyckor anmälts till Polisen, det meddelar Nationella Viltolycksrådet.

Med anledning av detta inleds på måndagen en kampanjvecka.

- Ã-kningen av antalet trafikolyckor med vilt är oroande, säger Lars Sävberger, verksamhetsledare i Viltolycksrådet. Vi genomför därför vår viltolyckskampanj under en vecka för att trafikanterna ska bli mer uppmärksamma på att det hela tiden finns vilda djur på och omkring våra vägar.

Ny lag
Kampanjen kommer att omfatta utdelning av informationsmaterial i samband med trafikkontroller, vid köpcentra och på bilprovningar. Vissa polisdistrikt kommer också att kontrollera hastigheter på särskilt viltolycksdrabbade vägar.

Ytterligare en orsak till kampanjen är att miljö och jordbruksutskottet föreslagit att riksdagen ska anta en lagändring om skyldigheter vid viltolyckor. Förändringen innebär att alla trafikanter är skyldiga att rapportera viltolyckor från och med 1 januari 2010.

I dag gäller rapporteringsplikt om djuret skadas eller dör.

- Det är en viktig skärpning av lagen, säger Lars Sävberger. Även om man inte kan konstatera någon skada på djuret så ska det ändå rapporteras till Polisen via SOS 112. Djuren kan vara skadade, men springa iväg från olycksplatsen och då behöver eftersökspatruller snabbt kunna finna djuren för att hjälpa eller avliva det så att lidandet minska.
Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
S-E S
2009-10-20 20:10

Praktiskt! Såväl djur som bil och passagerare får hjälp med ett (1) telefonsamtal till 112. Kanske hjälpen kan samåka också?

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.