Bild
Nästa artikel

Fler viltolyckor - men färre döda

Nyheter

Under årets sex första månader anmäldes 15 procent fler viltolyckor i jämförelse med samma period 2008. Men färre omkommer i olyckorna.

Nu presenteras statistiken för viltolyckor för första halvåret 2009. Det är Nationella Viltolycksrådet som på uppdrag av Rikspolisstyrelsen för statistiken - och i år är slutsatsen att antalet rapporterade olyckor blir fler.

Hittills i år har 19 617 trafikolyckor där vilda djur varit inblandade anmälts, vilket är en ökning med 2 614 olyckor jämfört med samma tidsperiod förra året. Ã-kningen på 15 procent beror på fler olyckor med vildsvin (+27 procent), älg (+22 procent) och rådjur (+14 procent).

- Dels är viltstammarna på väg uppåt, dels kan det också vara så att folk har blivit mer medvetna om att man måste anmäla olyckorna till polisen, säger Lars Sävberger, verksamhetsledare på Nationella Viltolycksrådet, till TT.

Färre omkomna

Men trots fler olyckor omkommer allt färre. Ännu finns ingen statistik för 2009, men tendensen är tydlig de senaste fem åren.

- Det tror jag beror på Vägverket, man har varit bra på att mötesseparera, satt upp hastighetskameror och liknande. Får man ner hastigheterna så blir konsekvenserna lite mindre vid en olycka, säger Lars Sävberger.

Lars Sävberger framhåller att vildsvinstammen blivit större de senaste åren. Prognoser från Jordbruksverket har tidigare rapporterat att stammen också kommer att femdubblas inom fem år.

- Med andra djur är det ju gryning och skymning som är störst risk, men vildsvinen är nattaktiva. De kan komma i flockar med åtta vildsvin och är det på hösten och mörkt ser man kanske inte dem mot asfalten. Det är en ny situation som folk inte är vana vid, säger Lars Sävberger.
Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.