Nästa artikel
Juholt kräver krafttag för Saab
Nyheter

Juholt kräver krafttag för Saab

Publicerad 14 april 2011 (uppdaterad 15 april 2011)
Regeringen är passiv i hanteringen av Saabkrisen, det säger S-ledaren Håkan Juholt. Samtidigt står fabriksbandet stilla i Trollhättan.

Frågan om Saabs framtid är återigen på väg att dela regering och opposition. Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt, som själv kör Saab, kräver att regeringen agerar.
 
– Jag har hört rykten om att de ska vara passiva, men jag hoppas att det inte är så. Jag utgår från att de för en dialog med Saab. Man måste skapa förutsättningar för att Saab ska kunna klara sig, säger Juholt till TT.

S-ledaren får medhåll från Rosanna Dinamarca, vice ordförande i Vänsterpartiet, som menar att regeringen inte bryr sig.

– Tusentals jobb är i fara och regeringen gömmer sig. Det är inte acceptabelt, säger hon till TT.

”Besvärlig situation”
Saabs problem med att betala för den dagliga driften behandlas nu av Riksgälden, som garanterar Saabs lån på fyra miljarder kronor från Europeiska investeringsbanken. Finansminister Anders Borg beskrev situationen som ”besvärlig” i SVT:s Gomorron Sverige på torsdagsmorgonen.

– Det är viktigt att vi markerar att här måste Saab klart och tydligt redovisa hur kontrollförhållanden ser ut och att vi inte får bekymmer på ägarsidan, sa Borg.

Riksgälden arbetar dessutom med att utreda den ryske finansmannen Vladimir Antonov som under en lång tid velat pumpa in nya pengar i Saab.

Produktionen i Trollhättan har stått stilla under hela veckan och de anställda har blivit tillsagda att de inte behöver komma till jobbet på fredagen. Det är oklart när tillverkningen kan återupptas. Saabs problem drabbar även leverantörer som nu tvingas permittera personal.

Svenåke Berglie, vd för underleverantörernas branschorganisation Fordonskomponentgruppen, ger sin bild om storleken på de obetalda räkningarna:

– Med de utländska leverantörerna, som är i majoritet, så handlar det definitivt om flera hundra miljoner kronor, säger han till Reuters.

Diskutera: Hur tycker du att regeringen hanterar krisen i Saab?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

+ Visa äldre kommentarer (7)
#8 • Uppdaterat: 2011-04-14 17:54
Storknut (ej verifierad)

Staten kan mkt väl driva eller om man så vill skjuta till skattemedel till SAAB precis som den tyska, franska, amerikanska och Japanska staten gör. I Japan går det t o m så långt att man ser till att hålla valutan så låg som möjligt för att gynna bla bilindustrin och exportindustrin i stort läste jag på ett inlägg härom månaden. Svenska staten driver många rörelser tex SBAB, SSAB, Nordea, Vattenfall en stor del av SAS etc. Så vad är problemet?

#9 • Uppdaterat: 2011-04-14 17:55
Storknut (ej verifierad)

Glömde säga att det är inte mer än drygt 10 år sedan som staten räddade SEB banken och hela Wallenbergsfären. Man räddade Carnegie förra året från konkurs etc etc.

#a • Uppdaterat: 2022-11-02 21:27
Gäst (ej verifierad)

USA: Chrysler och GM räddades av staten. Detta i kapitalismens högborg!

Tyskland: Opel fick mkt fördelaktiga statliga lån. VW har förut fått bidrag.

Frankrike: Staten stödjer aktivt sina tillverkare.

Italien: Får också stöd.

Japan. Höga importtullar gynnar deras egna märken.

Kina: Där satsar staten hårt på bilindustrin.

Finns åtskilliga fler exempel där staten gått in och stöttat. Här I Sverige anser regeringen uppenbarligen att biltillverkning är något vi inte behöver och applåderade när Volvo såldes för en spottstyver till kineserna. Vår kära näringsminister står i rutan och flinar när hon säger att de Saab-anställda hellre borde bygga vindkraftverk!

Jag citerar Arne Anka: "Ibland undrar jag om vi lever i ett land eller i ett skämt". Ridå..

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.