Nästa artikel
Jaguar XF Sportbrake – ny lyxkombi
Nyheter

Jaguar XF Sportbrake – ny lyxkombi

Publicerad 29 februari 2012 (uppdaterad 1 mars 2012)
BMW 5-serie Touring, Audi A6 Avant och Mercedes E-klass Kombi får brittisk konkurrens. Här är kombiversionen av Jaguar XF.

Inför premiären på bilsalongen i Genève den 6 mars visar nu Jaguar de första bilderna på nya Jaguar XF Sportbrake. Modellen blir den brittiska tillverkarens andra kombi efter Jaguar X-Type Estate som tillverkades mellan 2004 och 2009.

Jämfört med Jaguar XF i sedanutförande är XF Sportbrake helt ny från B-stolparna och bak. Dimensionerna är ungefär desamma men tack vare den högre taklinjen får passagerarna i baksätet ta del av 48 mm extra takhöjd.

Huvudnumret är förstås bagageutrymmet. Med baksätet uppfällt ryms 550 liter, en volym som ökar till 1 675 liter om den bakre sätesraden fälls ned. Lastgolvet blir då helt plant, knappt två meter djupt och en meter brett – tillräckligt för att stuva in en golfbag på tvären.

Baksätet är för övrigt delat enligt principen 60:40 och inbegriper också en skidlucka. Samtliga varianter av bilen får luftfjädring på bakaxeln som standard, men dragkrok och elmanövrerad baklucka finns på tillvalslistan.

Två dieselmotorer finns att välja mellan, en fyrcylindrig på 2,2 liter med stopp/start och en V6-motor på 3,0 liter med dubbla turboaggregat. Kraften levereras till bakhjulen via en åttastegad automatlåda.

Jaguar XF Sportbrake börjar säljas under hösten 2012.

Diskutera: Vad tycker du om Jaguar XF Sportbrake?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-02-29 09:31
Hackenbush

Mycket elegant vagn med tidslösa linjer. Såhär skall en bil se ut.
Inredningen är lika elegant och de blå lamporna ger ett lyxigt intryck.

#2 • Uppdaterat: 2022-11-02 21:27
Gäst (ej verifierad)

En blå med V6-dieseln får gärna pryda mitt garage. Snygg och en riktigt kapabel bil med karaktär.

Kul att Jaguar går bra för det behövs verkligen alternativ till de jämngråa tråk-tyskarna.

#3 • Uppdaterat: 2012-02-29 11:06
Raphael

Jaguar firar en ny triumf i vad som måste vara marknadens fulaste kombi. Det är ledsamt att ett så klassiskt märke som Jaguar helt har glömt bort att deras bilar ska vara snygga. Jag skulle skämmas ögonen ur mig om jag sågs i en så ful bil som denna. Så oerhört pinsamt.

Stora hjul, små rutor och hög midjeline - ja, har inte detta blivit mer än lovligt uttjatat nu av alla premiumtillverakre (och även av en del icke-premiummärken)? Den biffiga fronten och den opraktiska designen av akterpartiet för tankarna till Dodge Magnum kombi. Denna Jaguar ser ålderdomlig ut redan som ny.

#4 • Uppdaterat: 2012-02-29 12:37
Jordnära

Var är Jaguars varma hemtrevliga lyxkänsla invändigt? Ser stramt och kallt ut. Säkert bra detaljkvalitet på inredningen men tyskt tråkig.
Utvändigt en katatstrof. Jaguar som alltid gjort så vackra bilar. Nu ser den ut som en kinesisk A6 kopia.
En jagga ska inte va testvinnare på allt men den ska va snyggast. Nu gäller det att produktplacera den i nån bra engelsk deckarserie.

#5 • Uppdaterat: 2012-02-29 13:11
Raphael

Jag vill ha riktiga analoga mätare (inte TFT-panel med grafisk bild av mätare) med klassiskt typsnitt, och träpanel. Fluffiga säten och mjukare exetriör.
Rover 75 Touring, det var en snygg bil det! Något mer åt det hållet hade passat Jaguar. Denna Audi-kopia borde Jaguar skämmas för.
Jaguar är ett brittiskt företag, ta och visa det!

#6 • Uppdaterat: 2012-02-29 13:29
Hackenbush

Jaguar kan inte leva kvar i 80-90 talet. De måste också förnya sig och det har de gjort med denna bilen. Vill man ha en Jaguar av det gamla snittet får man köpa en äldre Jaguar.

#7 • Uppdaterat: 2012-02-29 13:55
quatroporte

Många pratar om att behålla traditionen genom att inte röra lillfinger. Tex nya 911 kan man nästan inte skilja från den gamla, bra men ganska dystert En annan legend har vågat göra total home makeover och personligen tycker jag att de har lyckats bra. Vist ser det lite Asiatisk ut men det är där marknaden finns, jag vet att folk i tex Hong Kong älskar den nya bilen. Jag tycker om den skarpt just för att den är så vågat tråkig men står för något extra där under ytan!

#8 • Uppdaterat: 2012-02-29 14:42
Hälsingen

Grillen ser faktiskt lite ut som MG-varianten av Rover 75 Touring.

#9 • Uppdaterat: 2012-02-29 15:27
Juppe (ej verifierad)

Riktigt snygg. Med fyrhjulsdrift skulle jag definitivt kunna överväga en.

#a • Uppdaterat: 2012-02-29 15:39
hultarn

Jag har vant mig med detta nya formspråk på Jaguar, även om den större XJ fortfarande ser konstig ut i mina ögon. Jag hade föredragit Bertones variant:
http://www.carmagazine.co.uk/upload/25051/images/03Bertone_B99rear.jpg

När det gäller inredningen så finns det mängder av varianter, självklart också trä. (riktigt trä, inte plastkopia)

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.