Intrånget kommer vara svårt för Tesla att motverka.

Nästa artikel
Intrånget ger gratis uppgraderingar
Nyheter

Intrånget ger gratis uppgraderingar

Publicerad 2023-08-07 12:00 (uppdaterad 2023-08-07 12:41)

Intrånget kommer vara svårt för Tesla att motverka.

En grupp forskare har hackat hårdvaran i Teslas bilar och kan därmed få tillgång till tjänster man annars behöver betala för.

I en Tesla kan man betala för vissa uppgraderingar så som uppvärmda baksäten. Några forskare vid ett universitet i Berlin har hittat ett sätt att komma åt dem genom att hacka sig in i bilarnas infotainmentsystem.

Detta har de gjort genom någonting som kallas för spänningsstörningar. För att göra detta behöver de fysisk tillgång till bilen och kan låsa upp flera spärrade funktioner. I teorin ska de även kunna komma åt självkörningstekniken som endast är tillgänglig i vissa regioner.

– Om vi gör det vid rätt ögonblick kan vi lura CPU:n att göra någonting annat. Den har en hicka, skippar en instruktion och accepterar vår manipulerade kod, säger Christian Werling, en av forskarna på Technische Universität Berlin till Techcrunch.

De kan även få ut personlig information om ägaren av bilen, som kontakter, händelser i kalendern, platser bilen har besökt och mer. Med samma teknik kommer de även åt Teslas krypteringsnyckel som används för att autentisera bilen till Teslas nätverk, vilket kan öppna upp för större it-attacker.

För att motstå sådana här attacker skulle Tesla behöva byta ut hela sin hårdvara enligt forskarna.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (3)

  • 2023-08-09 21:01 Här är det ju proffshackare…
  • 2023-08-08 18:32 "I en Tesla kan man betala…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.