Ett team startades i Las vegas för att avbryta servicebesök relaterade till räckvidd.

Nästa artikel
Tesla ska ha ljugit om sin räckvidd
Nyheter

Tesla ska ha ljugit om sin räckvidd

Publicerad 28 juli 2023 (uppdaterad 28 juli 2023)

Ett team startades i Las vegas för att avbryta servicebesök relaterade till räckvidd.

Ny information har kommit fram att Tesla har överskattat räckvidden i sina reklamer.

En källa har talat ut om Teslas räckvidd till Reuters. Där kom det fram att märket dels har ljugit om räckvidden i sina reklamer och ändrat räckviddsmätaren i bilarna.

Enligt Reuters skapade Tesla för ungefär 10 år sedan en algoritm i bilarnas räckviddsmätare, vilket under tiden endast var deras Roadster och Model S. Algoritmen visade räckvidden lite bättre än den faktiskt var. När batteriet däremot hamnade under 50 procent började den visa de rätta siffrorna och Reuters rapporterar att många ägare blev förbryllade varför det gick ned så snabbt helt plötsligt.

Källan avslöjar även att Tesla hade en hemlig arbetsgrupp för att avbryta alla verkstadstider där kunderna klagade på räckvidden. Gruppen avbröt uppemot hundra bokade besök i veckan. De berättade för de anställda att deras jobb sparade Tesla runt 10 500 kronor för varje avbruten verkstadstid.

Men problemet är inte att batterierna är dåliga. Problemet är att Tesla i reklamer har påstått att räckvidden är bättre än den är i verkligheten.

Vi vet inte om allt det här är sant i deras nyare modeller. Men det är många testare och regulatorer som flaggar företaget för att överskatta räckvidden. Värt att notera är dock att europeiska räckviddstester som använder sig av WLTP inte visat en större avvikelse från den påstådda räckvidden. Men det är också lag på att de måste använda WLTP-testsiffror som har tagits fram i labbmiljö i sin marknadsföring. 

Tidigare i år fick Tesla böter från regulatorer i Sydkorea eftersom räckvidden var hälften så mycket som de hade sagt att den skulle vara i kallt väder. Reuters nämner även en annan studie som hittade att tre Tesla modeller låg ungefär 26 procent under den räckvidd de har gjort reklam för.

I USA har deras U.S environmental protection agency ställt ett krav att Tesla måste dra ned på den räckvidd de visar i reklamerna från 2020.

Varken Tesla eller Elon Musk har uttalat sig om detta.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (31)

  • 4 augusti 2023 Tesla har gjort två fula …
  • 2 augusti 2023 Togga skrev: Kan det vara…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.