Bild
Nästa artikel
Nyheter

Hyundai och Kia visar fyrbent ”bil” för extrem terräng

Publicerad 2021-02-11 19:21 (uppdaterad 2021-02-11 19:25)
Den här krabaten ska ta sig fram där andra kör fast.

Hyundai och Kia har visat upp en konceptbil – eller kanske snarare ”konceptfordon” – som tar sig fram där en fyrhjulsdrivna Defender eller G-klass förmodligen skulle kasta in handduken direkt.

Modellen kallas Tiger och beskrivs som ett ”självkörande och avancerat mobilitetskoncept”. I praktiken ska fordonet användas för transporter i extremt avlägsen och svår terräng.

Den robotiserade och fyrbenta gångaren är ett bevis på att den sydkoreanska jättekoncernen ägnar sig åt betydligt mycket mer än personbilar.

Plattformen går att bygga ut och anpassa, vilket innebär att olika karosser kan kopplas på chassit för olika situationer. Fordonet har utfällbara ben, 360-graders riktningskontroll och olika sensorer för att göra det självkörande.

Tiger X-1 är i nuläget en elbil med räckviddsförlängare, ungefär som BMW i3 var när den lanserades. Bensinmotorn används för att ladda upp batteriet och inte för att driva fordonet. Men på sikt kan även en helt batterieldriven eller kanske vätgasdriven variant dyka upp.

– Vi tittar ständigt på sätt att ompröva fordonsdesign och omdefiniera framtidens behov av transporter och mobilitet, säger John Suh, chef för koncernens innovations- och designcenter.

Läs också: Hyundais kravlade bil blir verklighet

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.