Nästa artikel
Hyundai och Kia utvecklar operativsystem och elbilsplattform
Nyheter

Hyundai och Kia utvecklar operativsystem och elbilsplattform

Publicerad 12 oktober 2022 (uppdaterad 12 oktober 2022)
Istället för att ta in teknik från Google eller någon annan leverantör väljer Hyundai och Kia att ta fram ett helt eget operativsystem till de kommande modellerna.

Mjukvaran har blivit en av de absolut viktigaste delarna av en ny bil. Men biltillverkarna har lite olika inställning kring hur den ska utvecklas.

Flera bilmärken har de senaste åren börjat använda teknik från Google för att utveckla nya infotainmentsystem – exempelvis Polestar, Volvo och Renault. Men flera märken gör också precis tvärt om och utvecklar ett helt eget operativsystem från grunden.

På onsdagen höll Hyundai och Kia ett digitalt event där det avslöjades att den stora koncernen ska utveckla ett eget operativsystem som kallas CCOS (Connected Car Operating System). Alla bilar inom koncernen ska även kunna få mjukvaran uppdaterad trådlöst över nätet 2025.

Volkswagen utvecklar också ett eget operativsystem för sina bilar.

Konkurrenten Volkswagen utvecklar också en helt egen mjukvaruplattform, men det har inte gått helt enligt plan. Mjukvaran i bilarna har varit buggig vid lanseringen. Även Mercedes tror på ett egenutvecklat operativsystem för att inte behöva dela med sig av data till branschjättar som Google.

En annan nyhet som presenterades var att Hyundai och Kia under 2025 ska börja lansera bilar som bygger på två nya plattformar för elbilar: eM och eS. Rent tekniskt har plattformarna stöd för räckviddssiffror som är 50 procent längre än i dagens elbilar.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (8)

  • 17 oktober 2022 Skodaägare skrev: Tror bara…
  • 17 oktober 2022 Tror bara vi har sett början…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.