Nästa artikel
Humble One är en ny elsuv med 7,5 kvadratmeter solceller
Nyheter

Humble One är en ny elsuv med 7,5 kvadratmeter solceller

Publicerad 1 april 2021
Amerikanska utmanaren Humble Motors visar en ny eldriven suv-modell med stora solcellspaneler som kan ge upp till tio mils räckvidd.

Det finns många nya uppstartsbolag som vill utmana de etablerade biljättarna om elbilsmarknaden. Vi har till exempel skrivit om tyska Sono Motors som vill bygga en praktisk elbil med solceller och som använder gräsrotsfinansiering.

Nu får Sono konkurrens av Humble Motors, ett företag från Kalifornien som nyligen visat upp en eldriven suv i konceptformat. Även den har solcellspaneler, närmare bestämt på 7,5 kvadratmeter. 

Humble One, som modellen heter, lockar med fyrhjulsdrift, elmotorer på hela 1 035 hk och en räckvidd på 83 mil. Solcellerna på taket, som mäter 7,5 kvadratmeter och som ska täcka in både dörrsidorna och utfällbara paneler, kan ge ytterligare 1,6–9,7 mils räckvidd per dag beroende på väderförhållanden.

Vi ska dock komma ihåg att bilen ännu inte är testad av amerikanska EPA och att siffrorna än så länge är provisoriska.

Prislappen ligger på 109 000 dollar och företaget påstår sig ha fått in reservationer för 20 miljoner dollar (att reservera kostar 300 dollar och summan är återbetalningsbar för den som ångrar sig). Humble One ska sättas i produktion 2024 och börja levereras 2025 om allt går enligt plan.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.