Nästa artikel
Honda ändrar nya CR-V efter Vi Bilägares test
Nyheter

Honda ändrar nya CR-V efter Vi Bilägares test

Publicerad 13 mars 2013 (uppdaterad 14 mars 2013)
Fyrhjulsdrivningen i nya Honda CR-V programmeras om efter kritik i Vi Bilägares vintertest av den populära suvmodellen.

Vi Bilägare har på senare tid kört åtskilliga mil med nya generationens Honda CR-V. Det gäller dels vår egen, inköpta långtestbil som snart har 1 000 mil på mätaren, dels ett testexemplar som ställdes mot konkurrenterna Hyundai Santa Fe och Mitsubishi Outlander. Testet publicerades i Vi Bilägare nummer 2/2013.

I båda bilarna har redaktionens förare upplevt att fyrhjulsdrivningen inte hållit måttet och att köregenskaperna på isigt underlag inte motsvarat förväntan. Långtestbilen kördes bland annat under flera dagar uppe i norra Värmland, på exakt samma slingor som övriga långtestbilar. Samtliga fem förare upplevde att CR-V kändes instabil i kurvorna och att den inte "kom ur startgroparna" så snabbt som man ska förvänta av en fyrhjulsdriven bil.

Bilen i trebilstestet kördes bland annat på ett snötäckt och avlyst Lunda flygfält och dess sidobanor med svepande, långa kurvor. Här upplevde vi att bilen understyrde väldigt kraftigt och att den inte alls hängde med de båda andra, likaledes fyrhjulsdrivna, konkurrenterna Hyundai och Mitsubishi.

Drivningen en gåta
"Hondas drivning är däremot något av en gåta …" skrev vi i testet i Vi Bilägare nummer 2/2013 och fortsatte "… men att någonting inte står riktigt rätt till med det här systemet är uppenbart."

Fyrhjulsdriften i nya CR-V är förändrad jämfört med i förra generationen och utlovas bland annat alltid varit aktivt när bilen startar – men vi har upplevt att det ändå bara är framhjulen som drivit från start. Likaså har reaktionstiden mellan hjulparen på respektive sida varit anmärkningsvärt lång.

Efter kritiken mot CR-V har Honda nu hört av sig och meddelat att man, efter egna prover, beslutat att göra om fyrhjulsdrivningens mappning. Det officiella uttalandet från Hondas Sverigechef Jonas Lindow kan du läsa här nedan. Berörda ägare kommer att få sina bilar uppdaterade och de som levereras i fortsättningen ska vara av modifierad typ.

Vi Bilägare har nu lånat en omprogrammerad bil för utvärdering och kommer att inom kort träffa Hondas ingenjörer för att gå igenom vilka problemen varit,  hur man gjort för att komma till rätta med dem och hur man ska gå tillväga med att rätta till de bilar som levererats. Det berättar vi om så snart som möjligt.

Här är brevet från Jonas Lindow, Sverigechef på Honda:
Efter att de första testerna från bl.a Teknikens Värld och Vi Bilägare publicerats så kunde Honda konstatera att nya CR-V inte presterat tillräckligt bra under de vinterförhållanden som den testats i.

Anledningen till detta kan uteslutande förklaras med det stora fokus på bränsleförbrukning och utsläpp som varit prioriterat för den nya modellen. Omfattande interna tester har sedan dess gjorts och har resulterat i att Honda idag 2013-03-13 kan bekräfta att en mjukvaruppdatering av CR-V avsevärt kommer att förbättra CR-V:s vinteregenskaper. Bränsleförbruknings- och utsläppssiffrorna kommer trots denna uppdatering att rymmas inom nu gällande homologering.

Inom ett par veckors tid ber vi att få återkomma till hur vi går vidare med att uppdatera de bilar som redan nått sina kunder och vad som gäller för den fortsatta produktionen.

Diskutera: Hur ser du på Honda CR-V:s fyrhjulsdrift?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-03-13 15:57
trasten

Ni får nog slåss om äran ! http://www.teknikensvarld.se/2013/03/13/38763/honda-gor-om-nya-cr-v-efter-teknikens-varlds-test/

#2 • Uppdaterat: 2013-03-13 16:32
David Ekblom

Jag undrar hur en bil med så dåligt rost skydd kan bli utsedd till bäst bil i ett test som Honda CR-V blev.

#3 • Uppdaterat: 2013-03-13 17:00
Henrik-Andersson

fasen också Trasten

Du hann först

#4 • Uppdaterat: 2013-03-13 17:36
familyman

@David Ekblom, rost är ju inte allt och drabbar bilar i första hand (med undantag förstås) efter några år. Tester har (väl?) dessutom bara några års perspektiv snarare än 10-15 år.

#5 • Uppdaterat: 2013-03-13 19:20
Saab-Sonett

Ära och ära, om man utgår från att ViB och TV testar bilarna ungefär på samma sätt och bägge kommer fram till Hondan inte fungerar optimalt så spelar det väl ändå ingen roll vem som skriver först om saken. Det viktiga är ju att Honda tycks lyssna och i bästa fall klarar att lösa problemet, till skillnad (kanske) från Jeep.

#6 • Uppdaterat: 2013-03-13 19:28
Raphael

Det kommer rätt långt ner i artikeln att Honda uppdaterar bilen efter test även i Teknikens värld och som jag minns det var Teknikens världs test publicerat innan Vi Bilägares så de var först ut. Både Vi Bilägare och Teknikens värld har hittat ett stort problem att bilen inte håller vad den utlovar, inte enbart Vi Bilägare. Det är ju lite tråkigt att det inte lyfts fram tydligare... jag börjar undra hur är relationen mellan Vi Bilägare och Teknikens värld egentligen? Är de kollegor som är trevliga mot varandra eller är de bittra konkurrenter?

#7 • Uppdaterat: 2013-03-14 17:10
Roy J

Rubriken kunde varit mindre skrytsam, det hade räckt.

Bra av Honda att reagera så snabbt.

Det känns som att Saab och på senare år Vovo var respektive är några av få biltillverkare som verkligen noggrant justerar in vägegenskaperna.

#8 • Uppdaterat: 2013-03-14 17:43
Focus

Jag har svårt att tro att det endast är svenska biltidningars tester som gjort att Honda avser att ändra, det kan inte säljas så många av den här modellen i Sverige att det kan påverka Hondas inställning. Det lär ha kommit påtryckningar från andra länder där det säljs fler av den.

#9 • Uppdaterat: 2013-03-14 19:05
kemasa

Bra att generalagenten Honda Sverige reagerar, för det är man ju inte van vid precis. Men en sak är säker är att den nya CR-V 2013 är så mycket bättre än den tidigare versionen. Min 2012 var en katastof betr. vindbrus och andra irriterande oljud. Borta är nu framför allt vindbruset som ingen klarat av att åtgärda. Nu är det en tyst och behaglig bil att köra. Bilen är en fullträff. Nu får vi se när besked om uppdateringen av fyrhjulsdriften kommer? Om den kommer......

Men vad gör Honda åt rostskyddet? Det finns ju ingen????

#a • Uppdaterat: 2013-03-18 00:12
Roy J

AL, har ärligt talat inte läst Teknikens Värld alls det senaste året. Alltså kan jag inte bedöma ditt omdöme.
Däremot behöver jag knappast jämförelsematerial för att bedöma om något är skrytsamt eller inte.

Rubriken är ju knappast endast menad som någon sorts kronlogisk redovisning. "Trängselskatten infördes efter att jag gick en vända på Ynglingagatan." Kan nog stämma i kronologin, men kopplingen är ju helt meningslös.
Sjävfallet vill tidningen påskina att de egna skriverierna var orsak till Hondas agerande. Precis som tydligen Teknikens Värld också vill - och möjligen är ännu skrytsammare.

Alltså förstår jag inte riktigt vart du vill komma, AL
I min värld finns det nyanser.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.