Nästa artikel
Hjälpte ambulans – mister körkortet
Nyheter

Hjälpte ambulans – mister körkortet

Publicerad 3 december 2010 (uppdaterad 6 december 2010)
Värmlänningen som gasade för att släppa fram en ambulans blir av med körkortet i två månader. Det har Transportstyrelsen beslutat.

Transportstyrelsen beslutade på torsdagen att Jonny Forsberg från värmländska Årjäng får indraget körkort i två månader.

Det var i juni Jonny Forsberg gasade upp till 102 km/tim på en 70-väg med ett körfält och mitträcke. Han ville inte hindra en bakomliggande ambulans med blåljus.

En motorcykelpolis stoppade dock Jonny Forsberg, skrev ut en bot på 3 600 kronor och drog in hans körkort.

Incidenten väckte debatt och uppmärksammades stort i svenska riksmedier under sommaren.

Jonny Forsberg överklagade till tingsrätten och hänvisade till trafikförordningen som säger att trafikanter ska lämna vägen fri för utryckningsfordon som signalerar med siren. I väntan på Transportstyrelsens beslut fick han tillbaka körkortet.

Kunde svängt av
Men nu är det alltså klart att Transportstyrelsen går på polisens linje. Myndigheten menar att fortkörningen var oförsvarlig eftersom Jonny Forsberg på flera platser kunde ha svängt av.

Polismannen som stoppade Jonny Forsberg har tidigare uttalat sig om att det fanns 21 möjligheter att köra åt sidan, bland annat vid busshållplatser och en trafikkontrollplats.

Eftersom Jonny Forsberg redan varit utan körkort i 21 dagar återstår ungefär en månad.

Diskutera: Vad tycker du om fallet med Jonny Forsberg?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2010-12-03 10:30
Zebran (ej verifierad)

Såg på tv när motorcykelpolisen körde sträckan och berättade hur han såg på det hela. Det man kunde konstatera var att Jonny Forsberg hade väldigt många och bra tillfällen där han bara kunde kört till sidan och släppt förbi ambulansen. Han verkar ha fått hjärnsläpp och det är kanske bra att han inte är ute och kör i trafiken på ett tag.

/zebran

#2 • Uppdaterat: 2010-12-03 10:35
J-E Gustafsson (ej verifierad)

Sirenener och biåljus i backspegeln, SÄNK FARTEN, kör absolut ine över gällande fartgräns då får du smäll på fingrarna!
Vajer vägar med fartbägräning under nittio borde vara föbjudet.

#3 • Uppdaterat: 2010-12-03 10:47
357:an (ej verifierad)

Trafikpolisen i fallet verkar vara helt hjärndöd. Jag har aldrig tålt någon av dem: sprättiga, dryga och överlägsna. En hyvens trafikpolis hade i det här läget nöjt sig med att tilldela Jonny en muntlig varning. Men inte den här, inte. Hoppas att han förfryser fingrarna.

#4 • Uppdaterat: 2010-12-03 11:07
Pelle E (ej verifierad)

Så bra då vet man att man inte behöver eller ska släppa fram en ambulans på vägsträckor med vajerräcken där det är en fil.

#5 • Uppdaterat: 2010-12-03 11:10
SiggeN (ej verifierad)

Han körde dessutom så fort att ambulansen inte hann med...han skulle ta nytt körkort! Jäkla snyfthistoria som vi nu hört/läst till leda.

#6 • Uppdaterat: 2010-12-03 11:11
SiggeN (ej verifierad)

Pelle E...du borde lämna tillbaka körkortet du är uppenbarligen inte mogen att inneha ett. Har du något?

#7 • Uppdaterat: 2010-12-03 11:11
Raymond K (ej verifierad)

jodå släppa fram dom skall du göra men se till att inte överskrida gällande hastighetsbegränsning.
Polisen har med detta tydligt talat om att det inte är tillåtet att gasa på för att underlätta för räddningspersonal att komma fram. Nu vet vi.

#8 • Uppdaterat: 2010-12-03 12:03
mnja (ej verifierad)

Om man svänger in på en "poliskontrollplats" får man böter ändå. Den är inte till för privatbilism.

Troligen får man böta även om man svängt in till höger vid första bästa lucka då det brukar vara heldragen linje vid 2+1 väg.
Facit=Ligg lugnt kvar i prick 90 km/h på GPS:n, ända till 2+1 vägen tar slut. Spelar ingen roll om det är 10 mil.

#9 • Uppdaterat: 2010-12-03 12:05
jan s (ej verifierad)

ja det er jo godt nyt for alle med hjertestop på vej ind

#a • Uppdaterat: 2010-12-03 12:05
gunnar44 (ej verifierad)

Ja, det var ju inte frågan om tillfällig hastighetsökning för att inte hindra ambulansen i onödan. Han passerade under resans gång ett flertal platser där han med rätt hastighetsanpassning kunnat köra åt sidan. Man behöver inte gasa på som en dåre för att inte hindra ambulans och räddningstjänst i onödan. Om det går 100 eller 140 km tim på en 1 till 1,5 kl lång sträcka med vajerräcke har inte så stor betydelse.
Det finns 2 kategorer bilister som är till hinder för oss som arbetat inom räddningstjänsten. Den ena är de som aldrig eller sällan tittar i backspegeln. Den andra är bilister som försöker hinna undan. I de hastigheter det då blir frågan om, måste ju även räddningsfordonet hålla ett avstånd som är försvarligt och säkert. Det bästa är om bilisten i fråga håller hastigheten och försöker gå åt sidan så snabbt som möjligt. Det finns tyvärr de som försöker hålla samma tempo, men de hindrar mer än att de är till nytta. Dessa bilister ÄR INTE skolade att hålla samma tempo som ett räddningsfordons förare.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.