Nästa artikel
Hindrade rattfyllerist med snöplog – hyllas som trafikhjälte
Nyheter

Hindrade rattfyllerist med snöplog – hyllas som trafikhjälte

Publicerad 27 maj 2020
En man från Piteå som stoppat en rattfyllerist utses till Årets trafikhjälte av MHF, Motorförarnas Helnykterhetsförbund.

Priset Årets trafikhjälte ska delas ut till någon som utmärkt sig genom att ha ”visat civilkurage, stor bragd och handlingskraft i risk- och olyckssituationer i trafiken”. Alltså en förebild som ska motivera andra att ingripa. Allmänheten kan nominera vem som ska få priset.

– I år fick vi in ovanligt många röster. Rattfylleri är något som engagerar allmänheten, säger Lena Mörk, projektledare på MHF.

I år delas priset ut till Kristoffer Lundkvist vars sambo Elin såg en bil komma farande mot henne i hög fart. Bilen körde ner i diket och ur klev en märkbart berusad man som knappt kunde stå upp men som presenterade sig med namn.

Tryckte in bilen mot en snövall

När Elin berättade om händelsen för Kristoffer kände han igen namnet och åkte hem till mannen för att få honom att låta bilen stå kvar i diket, som han då försökte få loss för att kunna köra därifrån.

Kristoffer, som jobbar med att skotta snö, satte i plogbladet och körde mot bilen i diket. Han tryckte in bilen mot snövallen så den satt fast, och ringde polisen.

Den misstänkte rattfylleristen lyckades smita men kunde ändå gripas av polisen senare på kvällen.

Prissumman ligger på 10 000 kronor. Motiveringen lyder: ”Har visat civilkurage och handlingskraft genom att med snö och snöplog hindrat en rattfyllerist att flytta sin bil.”

De två övriga finalisterna var fotbollsspelare från Glimåkra som sprang ikapp en misstänkt rattfyllerist och brottade ner honom och höll fast honom tills polisen kom, och en Halmstadbo som försökte stoppa en misstänkt rattfyllerist från att köra iväg genom att ställa sig framför bilen, och själv blev påkörd och skadad.

Vid den här typen av händelser kan det vara värt att hänvisa till det polisen alltid brukar nämna vid liknande händelser: bilister får inte ta lagen i egna händer, och det kan vara förknippat med allvarliga risker både för dig och andra att försöka stoppa eller hindra en misstänkt och påverkad trafikbrottsling.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2020-05-27 19:06
Jarl Karlsson

Min fd kompis är rattfyllo. Han krashade sin leasingbil på fyllan och fick betala allt. Nu är han utan sin bostadsrätt (fogden tog den) och bor hemma hos mamma och pappa...

#2 • 2020-05-27 20:33
jete

Envars ingripande finns ju, där vem som helst får gripa in och hindra brott.

#3 • Uppdaterat: 2020-05-28 00:06
bejje

Jag har följt efter bilar ett par gånger som kört vingligt och verkat helt klart varit antingen alkoholpåverkade eller drogpåverkade och då ringt polisen, talat om vart jag är, vad bilen har för registreringsnummer, men ingen polis har dykt upp ändå inom rimlig tid, så jag har gett upp och åkt vidare och sedan inte vetat om det blev något gripande eller inte, men troligen inte.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.