Nästa artikel
Herbert Diess har fått sparken – ersätts av Porsche-chef
Nyheter

Herbert Diess har fått sparken – ersätts av Porsche-chef

Publicerad 2022-07-25 14:09 (uppdaterad 2022-07-25 16:07)
Volkswagengruppens vd avgår den 1 september – tre år innan kontraktet löper ut.

Under ett extrainsatt möte sent på fredagseftermiddagen röstade Volkswagengruppens styrelse enhälligt för att avsätta sin vd. Herbert Diess, som lett företaget sedan 2018, kommer att ersättas av Porsche-chefen Oliver Blume den 1 september – tre år innan hans kontrakt löper ut.

När Herbert Diess tillträdde tog han över ett företag i kris, skakat av Dieselgate-skandalen och med ett skadeskjutet rykte. Med sin kompromisslösa ledarstil satte han företaget på en ny kurs mot elektrifiering, teknik och mjukvaruutveckling med Tesla och Elon Musk som sina främsta riktmärken – inte Toyota eller General Motors.

Sedan dess har mycket hänt. Bilkoncernen pumpar ut elbilar på löpande band och har planer på att mer eller mindre fasa ut förbränningsmotorer. De har investerat stora pengar i batteriproduktion med målet att bli helt självförsörjande. Under Herbert Diess översyn bildades också dotterbolaget Cariad, med målet att företaget på egen hand ska ligga i framkant av mjukvaruutvecklingen.

Det är här problemen börjar. Det rapporterades nyligen att Cariad ligger flera år efter schemat med sin nya generation mjukvara, något som tvingat både Porsche och Audi att skjuta upp lanseringen av kommande bilmodeller.

Det var droppen som fick bägaren att rinna över för Piech-Porsche-familjen, skriver Bloomberg. Familjen har tidigare skyddat sin vd mot Volkswagens fackliga ledare, som har en ovanligt stark position inom företaget med hälften av rösterna i styrelsen. Herbert Diess, som varit mer intresserad av företagets omställning än av att vara på god fot med facket, har enligt uppgift inte varit särskilt populär i Volkswagens fackliga kretsar då dessa motsätter sig stora förändringar som kan hota arbetarnas anställningar.

Oliver Blume har varit Porsches vd sedan 2015. Snart tar han över som chef för hela Volkswagenkoncernen. Foto: Porsche

Ersättaren Oliver Blume, som jobbat inom Volkswagenkoncernen sedan 1994, beskrivs som en mer traditionell ledare som saknar Herbert Diess högtflygande planer på att omvandla Volkswagen till ett teknologiföretag á la Tesla. Han är mer en ”bil-kille”, säger analytikern Evangelos Simoudis till Automotive News.
– Diess hade mycket bredare ambitioner än att bara bygga bilar. Det skapade uppenbarligen en viss friktion. När jag ser Blume komma in, ser jag en bil-kille komma in, säger han till tidningen.

Oliver Blume kommer ha kvar sin position som vd för Porsche när han tar över efter Herbert Diess.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (2)

  • 2022-07-26 18:57 En klan som haft ledare som…
  • 2022-07-25 17:32 Därför Herbert Diess haft…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.