Nästa artikel
Nya mjukvaruproblem för Volkswagen – nu kan viktiga modellerna försenas
Nyheter

Nya mjukvaruproblem för Volkswagen – nu kan viktiga modellerna försenas

Publicerad 13 juli 2022 (uppdaterad 13 juli 2022)
Audis kommande flaggskeppsmodell, som baseras på konceptbilen Grandsphere, är en av modellerna som nu kan bli försenade.
Nu kan nya, eldrivna flaggskeppsmodeller från Audi, Porsche och Bentley behöva skjutas upp.

Problem hos Volkswagengruppens mjukvaruföretag Cariad kan innebära att kommande modeller från både Audi, Porsche och Bentley blir försenade. Det uppger anonyma ”källor med insyn” för den tyska branschtidningen Automobilvoche. 

Enligt uppgifterna till tidningen innebär problemen att Porsches kommande elektriska Macan, och dess systermodell Audi Q6 e-tron, hotas av förseningar. Båda dessa modeller ska enligt planen lanseras nästa år. 

Även Audis kommande flaggskeppsmodell, som baseras på konceptbilen Grandsphere, kommer enligt uppgift nu att skjutas upp till år 2027 – tre år senare än planerat. Även Bentleys planer på att bara sälja elbilar efter år 2030 är hotade.

Enligt Automobilvoche ligger Cariad långt efter schemat med mjukvaran till dessa nya modeller. Problemen ska röra utvecklingen av en 2.0-version av Volkswagengruppens programvara som ska vara kapabel till autonom körning på nivå 4, alltså helt utan mänsklig inblandning i vissa områden.

Nu kommer enligt uppgift en 1.2-version av mjukvaran användas i stället – som även den är försenad.

Källorna till Automobilvoche uppger att förseningarna orsakar frustration hos Audi och Porsche, som redan satt igång med förserieproduktionen av sina nya modeller trots att programvaran fortfarande saknas.
– Hårdvaran är utmärkt. Men mjukvaran saknas fortfarande, säger en källa på Porsche till tidningen. 

Det här är inte första gången Volkswagen har problem med mjukvaran till sina bilar. År 2020 kom uppgifter om att lanseringen av VW ID.3 försenades på grund av ett stort antal buggar i systemen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (2)

  • 13 juli 2022 För de här bilarna (och en…
  • 13 juli 2022 VW Os har koncernen fått…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.