Nästa artikel
Hellre stukad fot än att sälja bil
Nyheter

Hellre stukad fot än att sälja bil

Publicerad 13 december 2018 (uppdaterad 18 december 2018)
Svenskar tycker inte om att sälja sin bil privat. Ny Sifo-undersökning visar att de faktiskt hellre skadar kroppsdelar.

Att behöva sälja sin bil till en annan privatperson visar sig vara en ångestfylld upplevelse för svenskarna. De skulle hellre deklarera eller råka ut för en stukad fot. Det visar en undersökning som Kantar Sifo gjort på uppdrag av Wayke, som är en marknadsplats för begagnade bilar.

Av drygt 1.000 tillfrågade anser 88 procent att det är jobbigt att sälja bilen privat. 28 procent tyckte till och med att det är mycket jobbigt eller extremt jobbigt. Som jämförelse tyckte 25 procent att det är mycket jobbigt eller extremt jobbigt att stuka foten. 

Det besvärligaste med säljprocessen är enligt 28 procent av deltagarna i undersökningen alla samtal, mejl och sms från oseriösa spekulanter som lägger skambud. Att köpa begagnad bil är inte lika mödosamt, men här är det snarare oron att man inte litar på säljaren och misstänker att denne undanhåller information. Att vända sig till en bilhandlare anses som mindre ångestframkallande, men ändå uppger 45 procent att de har lågt förtroende för bilförsäljare. 

Diskutera: Tycker du att det är jobbigt att sälja bilen privat?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2018-12-13 10:02
Stefan Eriksson

Ja, jag tar numera hellre ett lägre inbytespris av en handlare än allt detta schacklande med mer eller mindre seriösa privatpersoner. Vår hemmaboende son är numera förbjuden att sälja bilar på blocket efter flera tråkiga incidenter bl a blev han misshandlad av en spekulant från en av STHLMS problemförorter.

#2 • Uppdaterat: 2018-12-13 10:20
Mattse

Att sälja ett fordon privat via entusiastsidor är inga som helst problem och kan vara en rätt trevlig bekantskap. Både köpare och säljare har oftast ordentlig koll på vad det gäller med värde, skick mm.

Det är på allmänna köp och sälj sidor som Blocket och FB som det är rena cirkusen. Det kommer väldigt mycket skitsvar på SMS och mejl med skambud och "sista priset" där köparen verkar tro man är "kompis" eller till och med släkt ("bruscha").

Det har gjort köpmönstret lite annorlunda än för några år sedan. Tidigare kunde man komma överens om att komma och titta om några dagar men det fungerar inte längre i och med alla som mejlar och lovar de ska köpa bilen och sedan inte dyker upp. Nu är det helt enkelt den som först står där med pengarna i handen/swish som får köpa oavsett vad man kommit överens om.

#3 • Uppdaterat: 2018-12-13 10:32
L. Mäkinen

Riktigt billiga bilar kör jag hellre till skroten än annonserar ut. Är de bara något år gamla använder jag KVD. Fast egentligen vet jag inte om Blocket är så mycket värre än när man annonserade i Gula Tidningen. Nu kan man åtminstone radera annonsen innan bilen hunnit lämna gården.

#4 • Uppdaterat: 2018-12-13 11:32
Alfie

Beskriver bilen på allra bästa sätt även med skavanker och ev. fel, avvikelser. Anger pris som lägsta pris ingen prutmån alls, och vill spekulant komma och titta på den görs en överenskommelse om tid och plats. OBS priset är skäligt lågt. Förklarar också före mötet att om köparen försöker pruta så höjs priset med X antal kr för varje gång Ex 1000-5000:- Ingen återgång till första priset, det har den sumpat genom att försöka pruta. Frågor får ställas som besvaras- men ingen prisjustering förutom uppåt om man vill pruta. Enkelt att säga HEJ och gå !!! Det finns alltid någon som förstår att första priset var skäligt lågt. Prova vet ja !

#5 • Uppdaterat: 2018-12-13 11:44
Klarsynt

En polare till mig blev blåst av KVD, som säljer åt andra via auktionssajt. Växellådan var paj och skramlade. Något som förvånande nog inte framkommit i deras "KVD-test", trots att det hörs så snart man startar motorn. Men de tar inget ansvar. Ärendet får gå vidare till ARN så får vi se..

.

#6 • Uppdaterat: 2018-12-13 12:29
johnkommentar

Intressant att en ko, förlåt, bilhandlare är mindre ångestframkallande än en privatperson. Jag föredrar att träffa den som använt bilen istället för att köpa ett rekonditionerat objekt av en handlare...

#7 • Uppdaterat: 2018-12-13 12:57
Svenne60

Det är klart bäst att sälja privat via Blocket. Det man ska göra är att rengöra bilen noga, laga småfel och ta riktigt bra bilder, med synligt reg.nummer. Var ärlig i annonsen, ange tydligt om det inte finns något prutmån. Annars sätt priset så att det går att pruta lite, för många köpare är det viktigare att få pruta än priset i sig. Besvara inte div. oseriösa meddelanden. Och lägg på luren om kunden verkar oseriös eller konstig. En spekulant bad mig en gång att "bajsa på mig" eftersom jag inte ville pruta som han ville. Acceptera att sådant hör till konceptet vid annonsering via Blocket.
Vid köp gäller det omvända, svara inte på annons utan reg.nummer och anonym säljare. Kontrollera var säljaren bor med mera.

#8 • Uppdaterat: 2018-12-13 13:17
N-iklas

Ja ännu en orsak till att köpa men aldrig sälja eller byta, vilken frid och ro det är.

#9 • Uppdaterat: 2018-12-13 14:05
Kanske

För tre år sedan försökte jag sälja en bil genom KVD. Det var det mest meningslösa jag upplevt. De fick två försök och kom inte ens i närheten av sitt eget rekommenderade pris. Jag satte efter det ut en annons på blocket och fick det pris KVD/Bilpriser ansåg att den var värd.

I våras sålde jag två av mina andra bilar. Var väldigt tydlig i annonsen att att det var fast pris. Först ringde det en "kompis" som påstod sig vara på väg direkt. Han har inte dykt upp än. Två timmar senare kom en svensk som behövde en pendlarbil. Han provkörde och var mycket nöjd. Betalade med swish och bilen fördes över via transportstyrelsens app. Mycket smidigt.

Den andra bilen jag sålde var en klassisk samlarbil. Priset var fast och i linje med motsvarande bilar enligt bilklubben. Det kom en svensk herre efter en timme och tittade samt provkörde. Jag var väldigt tydlig med vad som var bra och inte bra. Vi skakade hand och sedan körde han hem sin bil och jag min till honom. Betalningen skedde genom banköverföring (vi hade samma bank) eftersom beloppet översteg swish och bilen bytte ägare med transportstyrelsens app.

Det lustiga var att jag fick ett mail från en s.k. spekulant för pendlarbilen, direkt efter att annonsen publicerats. Han sade att jag var dum i huvudet och att jag aldrig skulle få bilen såld!

När jag säljer något på blocket svarar jag aldrig när personen inte uppger sitt namn och mobilnummer utan blockerar dem direkt. Innan jag ringer så kollar jag vem som har mobilnumret. Väldigt många s.k. "kompisar" har blivit blockerade.

Köper jag en begagnad bil så blir det en koll hos transportstyrelsen inklusive ett email där jag ber om alla rapporterade mätarställningar. Ev. att jag betalar för CarFax. Har gjort det när jag köpt bil i USA, men den europeiska version är mycket sämre så vete tusan om jag tycker den är värd något. Letar även på nätet över kända fel och problem. Är det en importerad bil som först "EU" registrerats i baltländerna så lägger jag det hela direkt.
Letade för ett par månader sedan efter en gul/svart Camaro av 2010 årsmodell. Dottern vill ha "Transformers Edition". Vilket mygel det förekommer. Hemgjorda emblem och annat på en bil hos en stor bilhandlare i södra Sverige! Den var så klart importerad via Baltikum. Det blev inget av det hela.

#a • Uppdaterat: 2018-12-13 14:09
L. Mäkinen

Kanske,
Maxbelopp på swish? Är det 150 000 fortfarande?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.