Nästa artikel
Hårdare EU-krav gör att flera bilmodeller försvinner
Nyheter

Hårdare EU-krav gör att flera bilmodeller försvinner

Publicerad 15 december 2023 (uppdaterad 18 december 2023)
Volkswagen, Audi och Porsche måste stoppa försäljningen av flera modeller under nästa år eftersom de inte klarar EU:s nya krav på cybersäkerhet.

Under våren ska Porsche stoppa försäljningen av storsäljande suven Macan. Det är tidigare än planerat och beror på att den inte kan uppdateras för att klara nya krav på cybersäkerhet, enligt Automobilwoche.

EU har infört tuffa krav på it-säkerheten i nyutvecklade bilar för att klara angrepp från hackare. Biltillverkarna måste även dokumentera cybersäkerheten betydligt bättre än tidigare med nya processer och företagets chefer måste utbildas.

Du kan läsa mer om de nya kraven och vad de innebär här

EU:s nya krav på it-säkerhet sätter stopp för flera modeller inom VW-koncernen. Foto: Fredrik Diits Vikström

Porsche Macan har sålts sedan 2014 och fyller därmed tio år under 2024. Plattformen den bygger på kan inte på något enkelt sätt uppdateras för att klara cybersäkerhetskraven, uppger en talesperson för Stuttgarter Zeitung, och modellen får inte registreras inom EU från och med den 7 juli 2024.

Porsche ska lansera en ny generation av Macan med eldrift, men den har blivit försenad på grund av mjukvaruproblem. I Sverige är Macan hittills i år den fjärde mest sålda Porschemodellen efter Cayenne, Taycan och 911.

Även andra modeller inom VW-koncernen drabbas av de nya EU-reglerna. Småbilen Volkswagen Up, som fortfarande säljs i vissa länder, och sjätte generationen Volkswagen Transporter (T6.1) försvinner. Det gör även Audi TT och R8.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (5)

  • 16 december 2023 lsoderlund skrev: Eu är…
  • 15 december 2023 gmogmo skrev: Bra! Synd att…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.