Nästa artikel
Här byggs världens största anläggning för e-bränsle
Nyheter

Här byggs världens största anläggning för e-bränsle

Publicerad 4 maj 2023 (uppdaterad 4 maj 2023)
Porsche-stödda HIF Global storsatsar i Texas med ny jättefabrik.

Startupföretaget HIF Global, som stöttas av Porsche, har fått tillstånd att bygga en ny produktionsanläggning för så kallade e-bränslen i den amerikanska delstaten Texas.

HIF Global har sedan tidigare en pilotanläggning i Chile, där de började experimentera med bränsleproduktion förra året. Fabriken i Texas kommer att bli betydligt större, och ska kunna producera tillräckligt med bränsle för 400 000 bilar

Förhoppningen är att den mer storskaliga produktionen ska minska produktionskostnaderna. Det bränsle som tillverkas i den chilenska anläggningen kostar över 500 kronor per liter att tillverka – men med storskalig produktion hoppas man kunna driva ned den kostnaden till strax över 20 kronor.

Tillverkning av klimatneutralt e-bränsle kräver stora mängder förnybar energi. Det är oklart hur anläggningen i Texas ska få tillgång till det.

Vad är e-bränslen
  • Elektrobränslen, eller e-bränslen, är ett samlingsnamn för olika typer av lågutsläppssubstitut för fossila drivmedel som kan användas i vanliga förbränningsmotorer utan att några modifieringar behöver göras.
  • Drivmedlen tillverkas syntetiskt genom att kombinera vätgas med koldioxid. Tanken är de ska produceras av koldioxid som fångats in från atmosfären eller från industriella processer, samt av vätgas som kommer från förnybara källor. Om bränslena tillverkas på det här sättet skulle de i princip bli klimatneutrala, eftersom de koldioxidutsläpp som orsakas vid förbränning motsvarar den mängd som fångades in när bränslet tillverkades.
  • Tekniken har kritiserats från flera håll för att vara ineffektiv och dyr. Energiförlusterna vid produktion och användning är mycket stora – endast omkring en tiondel av elen man stoppar in når fram till bilen för att sätta den i rörelse. För en elbil är motsvarande siffra över 70 procent.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (3)

  • 6 maj 2023 500:-/litern riktigt…
  • 4 maj 2023 Lasse: Bakåtsträvare?
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.