Nästa artikel
Handhållen mobil förbjuds i bil
Nyheter

Handhållen mobil förbjuds i bil

Publicerad 1 december 2017
Från och med första februari 2018 är det inte längre tillåtet att hålla mobilen i handen samtidigt som du kör.
Regeringen har beslutat att förbjuda att mobiltelefon eller annan kommunikationsutrustning hålls i handen under färd med motordrivet fordon.
– Nu kommer det bli tydligare att man inte får hålla på att fippla med luren när man är ute och kör med bilen. En tydligare regel gör att fler kommer att följa den. Detta är ytterligare en åtgärd som regeringen vidtar för att i enlighet med nollvisionen förbättra trafiksäkerheten på svenska vägar, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

Förbudet att använda mobiltelefon vid ratten skrevs in i Trafikförordningen 2013, men visade sig vara svårt att tillämpa i praktiken. Som regelverket ser ut nu behöver polisen göra en bedömning om mobilanvändandet påverkat körningen negativt. Med det nya regelverket behövs det inte längre göras en prövning.
 
Diskutera: Vad tycker du om förbudet mot handhållen mobil i bil?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2017-12-01 09:00
Hackenbush

Tack för det, nu är vi inte sist längre när det gäller förbud mot handhållen mobil under körning.

#2 • Uppdaterat: 2017-12-01 09:02
L. Mäkinen

Jag gillar inte regler som förbjuder specifika saker och särskiljer dem från andra som är minst lika farliga. Lagstiftningen bör vara teknikneutral och okoncentrerat beteende bakom ratten bör stävjas generellt.

#3 • Uppdaterat: 2017-12-01 09:25
LennartJ

Ja, varför inte lagstifta om "sunt förnuft" bakom ratten. Kör bil och inget annat, följ trafikregler mm.

#4 • Uppdaterat: 2017-12-01 09:33
stonebreaker

På tiden, 100% kontroll på trafiken när man kör är inte förenligt med att knappa på en handhållen telefon!
Sist ut i EU, att det skulle ta sån lååång tid!
Så dags att skaffa handsfree!

#5 • Uppdaterat: 2017-12-01 10:24
Hackenbush

Förra lagen var ett spel för galleriet. Den nya lagen talar klart om vad som gäller och nu kan polisen bötfälla så fort de ser en förare med mobilen i handen under körning. Förut kunde de bara bötfälla om en olycka höll på att hända när någon fipplade med mobilen så poänglöst är det inte nu längre.
För de som behöver prata i telefon under körning så finns det fortfarande handsfree att köpa. För de som bara vill spela spel eller kolla FB ,sms:a under körning finns det äntligen en lag som klart talar om att detta är inte ok och det behövs eftersom folk inte själva fattar hur farligt det är. De som inte gillar denna lagen är väl de som brukar fippla med telefonen under körning.

#6 • Uppdaterat: 2017-12-01 10:25
lsoderlund

Vem skall bevaka detta, när det enda kontrollorganet, Polisen, inte ens klarar av att lösa grova våldsbrott och mord?

#7 • Uppdaterat: 2017-12-01 10:49
40-talisten

Isoderlund: Måste vi vara ständigt övervakade av polisen för att följa mobillagen? Vanligt folk vet nu att man inte får greja med mobilen under körning, och det begriper man och räcker för att avstå. Det är bara de som inte bryr sig och skiter i alla bestämmelser, som polisen kan har anledning att sätta dit.

#8 • Uppdaterat: 2017-12-01 10:54
Gäst (ej verifierad)

Så bra. När jag uttråkad på en långstyrning i fortsättningen så ser jag en film på infotainmentskärmen istället för på mobilen... För det är ju inte förbjudet ;-)

"Mäkinen" har 100% rätt.

#9 • Uppdaterat: 2017-12-01 11:22
Hackenbush

Visst är det tråkigt att många bilister inte fattar eller bryr sig om att om de gör allt annat än håller koll på sin körning eller trafiken så sker det olyckor som inte hade behövt att hända. Att man inte har mer ansvar för sin bilkörning än så är ynkligt.

#a • Uppdaterat: 2017-12-01 11:23
Mattse

Marknaden för ratthållare till mobil kommer att öka kraftigt framöver. Eller mobilhållare för underarmen, låret, mittkonsolen etc. För så länge mobilen inte uttryckligen hålls i handen är den tillåten att knappa på och använda (så länge den inte påverkar körningen negativt). Det är inte heller förbjudet att skicka SMS, kolla Facebook, spela Candycrush om mobilen styrs med bilens egna displayer, rattknappar, scrollhjul, touchpaneler mm.

Övriga ting som inte är kommunikationsutrustning som ex mediaspelare för video, spelkonsoller, diktafoner, tidningar, korsord, sminkspeglar, hamburgare, kaffemuggar etc kommer i fortsättningen fortfarande vara tillåtna att hålla i handen under körning.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.