Nästa artikel
Hälften av alkomätarna ger risk för rattfylla
Nyheter

Hälften av alkomätarna ger risk för rattfylla

Publicerad 2022-06-21 10:45
Ett nytt test avslöjar allvarliga brister i hälften av alkomätarna.

Att använda en alkomätare ska vara ett säkert sätt att minska risken för rattfylla. Men flera alkoholmätare som säljs på den svenska marknaden ger felaktiga resultat. Det visar ett nytt test av tio alkoholmätare som gjorts av Testfakta på uppdrag av MHF (Motorförarnas Helnykterhetsförbund).

– Tyvärr finns det fortfarande ett antal mätare på svenska marknaden som är totalt värdelösa för att mäta promillehalt, säger Tomas Jonsson, vd på MHF Test Lab.

En av alkomätarna som får bakläxa är Sencor. Den är felkalibrerad från fabrik och enligt Testfakta är kunden ”garanterad ett felaktigt resultat”. Elgiganten har nu stoppat försäljningen av den.

Ännu sämre testresultat fick Alkoholtester HB-603 som visar ett värde under gränsen för vanligt rattfylleri när föraren i själva verket blåser över gränsen för grovt rattfylleri. Bäst lyckas Dräger 4000, Alcosense Pro, Alcotrx FCA 35 och Dignita AM-7000.

Tipset för den som ska köpa alkomätare är att välja en som är märkt med branschstandarden SS-EN 16280 och att dessutom lämna in alkoholmätaren på kalibrering en gång om året för att undvika felaktiga mätvärden.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.