Bild
Nästa artikel
Nyheter

Håkan Samuelsson om elbilsmålet: ”Det är den plan vi har”

Publicerad 2021-10-19 13:14 (uppdaterad 2021-10-19 13:20)
Volvo Cars vd Håkan Samuelsson. Foto: Volvo
Volvochefen säger att allt går enligt planen – trots att elbilar bara står för tre procent av försäljningen just nu.

Volvo Cars målsättning är att alla bilar de säljer ska vara helt eldrivna år 2030 – trots att elbilar i dag står för bara tre procent av företagets totala försäljning. Detta är helt enligt planen, enligt vd:n Håkan Samuelsson.

– Det är den plan vi har. I mitten av nästa år kommer vi att ha betydligt högre kapacitet och ha elbilsmodeller i ett bredare prissegment för att kunna växa snabbt, säger han i en intervju med Dagens Nyheter.

I dag har Volvo Cars två eldrivna modeller, XC40 och C40, varav den senare precis har börjat byggas. Men från och med nu kommer alla nya modeller från företaget vara helt eldrivna, säger Samuelsson.

Näst på tur står efterträdaren till den stora suvmodellen XC90, som utöver en elektrisk drivlina även kommer få ett nytt namn.
– Sedan kommer en liten helelektrisk bil. Exakta tidplaner för dessa avslöjar vi inte nu, säger Samuelsson.

Den 28 oktober ska aktier i Volvo Cars börja handlas på Stockholmsbörsen. Inför börsnoteringen har elektrifieringsplanen varit en viktig fråga.
– Det finns ett väldigt stort intresse för att investera i bilföretag som har en trovärdig plan för att ställa om för elektrifiering. Det ser man ju i värderingen för nytillkomna företag, säger Samuelsson till DN.

Traditionella biltillverkare är lågt värderade. Teslas börsvärde är i dag högre än det sammanlagda värdet av Toyota, Volkswagen, Daimler, GM, Ford och BMW.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (6)

  • 2021-10-21 09:46 Så typiskt svenskt att tro…
  • 2021-10-19 20:31 wikstmik skrev: Ja, 'allt…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.