Bild
Nästa artikel

Greenpeace anmäler 25 bilfabrikanter

Nyheter

Kan bilar vara miljövänliga? Greenpeace säger nej. Nu anmäler miljöorganisationen 25 bilfabrikanter till Konsumentverket - för missledande reklam.

- Cigaretter med mindre nikotin får naturligtvis inte marknadsföras som hälsocigaretter. Men biltillverkarna, de tillåts uppmana allmänheten att "tänka på miljön", samtidigt som de själva gör allt för att motarbeta EU:s förslag om skärpta utsläppskrav, säger Anders Hellberg, Greenpeace talesperson i klimatfrågor.

Greenpeace tar nu till krafttag för att förbjuda ord som miljövänlig i reklam för bilar. Miljöorganisationen kräver att Konsumentverket, eventuellt i samarbete med Marknadsdomstolen, ska granska begreppet miljöbil.

Greenpeace anmäler därför 25 biltillverkare - bland annat Saab och Volvo - till Konsumentverket. Dessa biltillverkare ska ha använt ord som "miljökämpar", "miljösnälla" och "miljövänliga" för att beskriva sina bilar i reklamsammanhang. Något som miljöorganisationen anser är vilseledande.

- Reklamen för miljöbilar är så vilseledande att till och med miljöministern verkar ha gått på den. Kanske motarbetar Carlgren frågan om minskade utsläpp till år 2020 eftersom dagens bilar redan "samarbetar med naturen" och dessutom är "bra för miljön", säger Anders Hellberg.

Tidigare domar och förelägganden har gjort klart att generella miljöpåståenden i reklamsammanhang för fordon är förbjudet. Återstår att se om Greenpeace kan få något gehör för sina kommentarer.
Taggar: Nyheter
Greenpeace anmäler 25 bilfabrikanter

Kommentarer

#1
Marko
2008-09-24 15:28

Missledande reklam?

Jag skulle tro att det svenska uttrycket du söker är vilseledande reklam.

/Marko

#1
Ola Andersson, Vibilagare.se
2008-09-24 16:04

Missledande är en synonym till vilseledande.

#1
Marko M
2008-09-25 17:10

Det är väl snarare testcykeln för förbrukning som borde ses över och göras oförutsägbar då många tillverkare optimerar motorerna efter testcykeln. precis som bilar optimeras för krocktester för att få högsta betyg.

#1
Kenneth
2008-09-27 10:03

I FMK:s tidning "Trafik och motor" augustinumret redovisar man delar av det amerikanska forskningsbolaget CNW Marketing Research Inc. som samlat in miljontals data och presenterar en studie som visar att hybridbilar är miljöbovar och många stora SUV:ar är miljöns bästa vän!
Man har räknat över hela livscykeln, inkl. total miljöpåverkan och kommit fram till att att bilar som körs på tex etanol, E85, där man har den "gamla förbränningsmotorn är betydligt miljövänligare än tex hybridbilar. Detta beror på att det tar lång tid att utveckla och utprova ny sk miljövänlig teknik som dessutom har betydligt kortare teknisk livslängd än den hederliga förbränningsmotorn.

Den snålaste hybridbilen Honda Civic Hybrid kostar 122:71 per mil i total miljöpåverkan och Prius 123:08 per mil i total miljöpåverkan då man räknat in vad det kostar i utsläpp från konstruktion till produktion och destruktion av en så kallad miljövänlig hybrid bil tex Toyota Prius.

Man kan jämföra med en Hummer som de flesta betraktar som ett miljösvin, men den kostar endast 73:46 per mil eftersom den bygger på befintlig beprövad teknik och där etanol bilarna de sk Flexifuel och BioPower bilarna från tex SAAB, Volvo, Ford, VW har oerhört låga totala miljökostnader per mil baserad på totala utsläpp under hela bilens livslängd.

En SAAB eller Volvo eller annan likvärdig bil släpper tex ut endast ca 35 gram koldioxid per kilometer vid körning på etanol, E85 eller ca 70% lägre utsäpp jmf med bensin, samtidigt som etanolbilsägaren fördelar välfärden över jorden eftersom man ger arbete till, inte sällan, fattiga jordbrukare i tredje världen som därmed kan mätta och försörja sin familj. Något att tänka på för de som kan välja mellan en miljöskadlig hybridbil vs miljövänlig etanolbil.

#1
Åke
2008-10-02 17:47

Till Kenneth
Är du försäljare på volvo eller.Nu har du kört med din propagand länge nog.Gå nu och dra något gamalt över dig (en volvo kanske)

#1
Lasse J
2008-10-05 19:23

Stödjer Gereenpeace helt.
Finns inga miljövänliga bilar, endast mer eller mindre miljöbelastande.
Miljömedvetenheten verkar dessutom mycket dåligt förankrad inom säljleden. Slå en koll på bilannonserna i dagstidningarnas motorbilagor.
Vet inte om man ska skratta eller gråta.
Så här presenterar en av dom större SAAB-säljarna i Stockholmsområdet:
"Fördelar med BioPower"
Ingen kostnad för vägtullar
Ingen kostnad för boendeparkering
20% lägre förmånsvärde för tjänstebilsinnehavare
Inte ett ord om minskade fossila utsläpp utan endast ekonomiska fördelar.
Vidare säger man:
Tanka Etanol eller 95 oktan bensin!!!
I en etanolbil med 10000 kronor i statligt miljöbidrag!!!
Ridå!

#1
peter
2008-10-11 22:34

jaja en del blir aldrig nöjda så e de bara=/...en sak e ju iallafall säker att de sk"miljöbilar" som det görs reklam för,garanterat är bättre för miljön ,än de som såldes nya för bara 5 år sedan,varför märka ord när bilbranschen äntligen tagit miljöaspekten p¨å fullt allvar??

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.