Nästa artikel
GM varnar för brandrisk i Chevrolet Bolt – igen
Nyheter

GM varnar för brandrisk i Chevrolet Bolt – igen

Publicerad 16 juli 2021 (uppdaterad 17 augusti 2021)
Efter två nya bränder i USA uppstår återigen frågetecken kring brandrisken i GM:s elbil.

Chevrolets elbil Bolt, som såldes som Opel Ampera-e i Europa, återkallades efter rapporter om batteribränder förra året. Efter två uppmärksammade bränder i USA nyligen uppmanar amerikanska myndigheter än en gång 50.000 ägare att parkera sina bilar utomhus, på behörigt avstånd från hus och hem. Det skriver nyhetsbyrån Reuters. 

På onsdagen gick tillverkaren General Motors ut med samma rekommendation, med tillägget att de avråder ägarna från att låta bilarna stå på laddning över natten.

Det var i november 2020 som 69.000 exemplar av Chevrolet Bolt och Opel Ampera-e byggda mellan 2017 och 2019 återkallades efter att det uppmärksammats att batteriet kunde överhettas vid laddning och börja brinna.

Bilarna åtgärdades då med en ändring av mjukvaran som hindrade batteriet från att laddas till mer än 90 procent, i väntan på en mer permanent lösning.

Opel Ampera-e var en lovande bilmodell när den lanserades 2017. Med mer än 50 mils räckvidd och ett pris på omkring 400.000 kronor var det många som ställde sig i kö för att köpa en, både i Sverige och Norge.

Men problem med leveranserna gjorde att få svenskar hann få någon bil innan modellen lades ned för gott förra året. Desto fler hann däremot levereras i Norge – norska TV2 skriver att runt 3.700 exemplar av modellen finns registrerade där, vilka enligt uppgift också omfattades av återkallelsen förra året. 

Bränder i elbilar är ovanliga. De senaste åren har studier från både svenska MSB och den norska motsvarigheten DSB kommit fram till att bränder förekommer mer sällan i elbilar än i bensin- och dieselbilar.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (5)

  • 19 juli 2021 ”Mindre sällan”? Menas ”mer…
  • 18 juli 2021 Marauder Ok, det finns…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.