Nästa artikel
Giftigt ämne i Volkswagens laddbilar
Nyheter

Giftigt ämne i Volkswagens laddbilar

Publicerad 9 augusti 2018 (uppdaterad 9 augusti 2018)
Elbilar och laddhybrider från Volkswagen, Audi och Porsche innehåller den cancerframkallande tungmetallen kadmium.
Volkswagengruppen i Tyskland har upptäckt att det finns små mängder kadmium i ett relä i batteriladdarna på vissa elbilar och laddhybrider från Volkswagen, Audi och Porsche, producerade från 2013 och framåt.

Varje laddare innehåller 0,008 gram kadmium. Biltillverkaren har meddelat detta till tyska transportmyndigheten KBA (Kraftfahrt-Bundesamt) och har från produktionen i juli bytt ut komponenterna med kadmium. 
– Kadmium är ett material som ofta används för att förstärka ytor inom elektronikindustrin, till exempel i TV-apparater, och är ett tillåtet material enligt gällande EU-lagstiftningar. Volkswagen hade dock aldrig fått information från den aktuella leverantören om att relät innehöll kadmium. Så fort man fick veta det, gjordes en ändring i produktionen till ett annat relä, säger Marcus Thomasfolk på Volkswagens svenska pressavdelning.

Han berättar att de i nuläget inte har någon information om vilka bilmodeller det gäller, eller om några av bilarna finns i Sverige. 


Laddarna är inte hälsofarliga för bilägarna, eftersom det kadmiumet är väl inkapslat inuti dem. Däremot kan det innebära ett problem för miljön när bilarna skrotas och plockas isär.
– Eftersom det aktuella relät är installerat i en fast behållare i laddaren – som i sig är en fast behållare – kan Volkswagen säga att inget kadmium kan komma ut i miljön eller komma i kontakt med exempelvis en mekaniker. Volkswagen har valt att informera KBA om det hela, eftersom man vill säkerställa att frågan inte påverkar EU-lagstiftningen om skrotning av bilar, säger Marcus Thomasfolk. 

Kadmium är en tungmetall som i för höga doser kan vara skadlig för kroppens inre organ. Det är cancerframkallande och exponering kan resultera i benskörhet och frakturer på skelettet.
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2018-08-09 09:38
L. Mäkinen

Det är tydligen använt i 124000 bilar, dvs totalt nästan ett kg kadmium. Hur mycket andra cancerogena ämnen släpps ut om man återkallar alla de bilarna och byter ut delarna som innehåller kadmium?

#2 • Uppdaterat: 2018-08-09 10:44
LC4ever

Tack VAG för att man uppmärksammat detta och inte försökt mörka det.
Troligtvis så har ALLA laddbara bilar samma problem, eftersom leverantören troligtvis levererar till alla bilmärken.
Får nu hoppas att övriga biltillverkare kollar upp detta och precis som VAG byter komponent.

#3 • Uppdaterat: 2018-08-09 14:07
Saabium

Nu börjar det. Elbilarna är nästa miljöskandal.

#4 • Uppdaterat: 2018-08-09 14:19
Klarsynt

@Saabium

Visst är det så. Och tillika en miljöskandal subventionerade av skattemedel, starkt understödda av politiker och media. Läs gärna om blodsbatterier i CNN:

http://edition.cnn.com/interactive/2018/05/africa/congo-cobalt-dirty-energy-intl/

.

#5 • Uppdaterat: 2018-08-09 15:18
bgl

För alla Vi Bilägares läsare som bor i Storstockholm är detta ett ickeproblem jämfört med alla de TON med uran som lakas ut ur rester från gruvbrytning i Bergslagen och via vattendrag förs till Mälaren och er dricksvattentäkt!

#6 • Uppdaterat: 2018-08-09 15:32
johnkommentar

Härregud, dagens ickenyhet? 500 kg/år släpps ut fritt i luften enbart i Sverige. Hur mycket får du i dig via grönsaker? Självklart ska kadmium minimeras och det gör man här genom att byta komponenter när problemet upptäckts. Statistik: https://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Statistik-A-O/Kadmium-utslapp-till-luft/

#7 • Uppdaterat: 2018-08-09 15:36
johnkommentar

Färg med kanske över 10% kadmium, här kan vi snacka problemprodukt... https://ottossonfarg.com/product/konstfarg-kadmiumgult/

#8 • Uppdaterat: 2018-08-09 15:36
McTar

Jag tror minsann alla bensinbilar innehåller cancerframkallande bensen.

#9 • Uppdaterat: 2018-08-09 16:21
Hn

@McTar, även de med soppatorsk? :-)

#a • Uppdaterat: 2018-08-09 16:58
kuredh

Nu ska det bli intressant att sista veckorna före valet se vilken partiledare som vill framstå som den mest ansvarstagande för miljön. Alla som risat miljöpartiet, röstar själv inte på det partiet, på detta forum kanske blir varse att flera svidande miljöskatter vare sig vi vill eller inte blir verklighet. Skogsbränderna och plasten i våra hav blev tydligen en väckarklocka. Synd bara att det nog är 100 år försent!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.