Nästa artikel
General Motors vill återvända till Europa med Hummer EV
Nyheter

General Motors vill återvända till Europa med Hummer EV

Publicerad 16 juni 2022 (uppdaterad 16 juni 2022)
GMC Hummer EV Pickup
Men ett problem är att det krävs speciellt körkort för att köra den tunga elbilen.

2017 övergav General Motors i stort sett sin verksamhet i Europa i och med att man sålde Opel till PSA, som senare blev Stellantis. GM behöll dock ett kontor i Schweiz som sålt ett begränsat antal importerade Cadillac på den europeiska marknaden.

Nu planerar bilkoncernen att komma tillbaka i större skala i Europa, den här gången med fokus på elbilar för att inte behöva bekymra sig över de tuffare utsläppsregler som gäller i EU jämfört med i USA.

Enligt nyhetsbyrån Bloomberg, som varit i kontakt med personer som har insikt internt i GM, planerar företaget inledningsvis att importera elsuven Cadillac Lyriq till Europa. Modellen säljs redan i USA.

Cadillac Lyriq

Näst på tur ryktas bli GMC Hummer EV. Den presenterades 2021 och finns som flakbil eller suv med upp till tre elmotorer, över 1 000 hästkrafter, avtagbart tak och ett speciellt terrängläge.

Det massiva batteriet på 200 kilowattimmar, som kan ge en räckvidd på över 50 mil, bidrar till att fordonets tjänstevikt blir uppemot 4,1 ton. Totalvikten överstiger 4,7 ton och enligt europeiska körkortsregler krävs C-behörighet för att få köra en Hummer EV, eftersom gränsen vid B-körkort går vid 3,5 ton.

GMC Hummer EV Pickup.

Inga slutgiltiga besked är tagna om Europaplanerna enligt en talesperson för General Motors. Hummer EV Pickup började levereras till amerikanska kunder i slutet av 2021 och suv-varianten har leveransstart 2023.  

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (4)

  • 21 juni 2022 Hummer är den enda suv värd…
  • 17 juni 2022 Ojojoj.. snacka om…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.