Nästa artikel
Officiell: Cadillac Lyriq är en ny elsuv med jätteskärm och smart ljudisolering
Nyheter

Officiell: Cadillac Lyriq är en ny elsuv med jätteskärm och smart ljudisolering

Publicerad 7 augusti 2020 (uppdaterad 7 augusti 2020)
GM:s lyxmärke ska sätta Audi e-tron och Mercedes EQC på plats med en helt ny eldriven suv-modell.

Med tanke på hur många märken och modeller som finns under amerikanska General Motors tak är fortfarande få av dem eldrivna. Chevrolet Bolt lanserades för några år sedan, men nu tar GM nästa steg.

Den nya modellen som visades upp under torsdagen är Cadillac Lyriq, en helt eldriven suv som ska vara koncernens nya toppmodell när det gäller elektrifiering.

Cadillac Lyriq ger sig in i ungefär samma klass som Audi e-tron och Mercedes EQC. Den använder GM:s nya plattform BEV3 och batteriteknologin Ultium – ett modulärt batteripaket som ska användas i alla GM:s elbilar och som kan anpassas i ”sektioner” efter hur stort batteripaketet behöver vara för en specifik modell. Batteriet ska även använda 70 procent mindre kobolt än andra GM-battreier.

Läs också: GM ska ta in på Tesla med smart elbilsbatteri

Aktiv ljudisolering

Den dyraste versionen av Cadillac Lyriq har ett 100 kWh-batteri som ska ge upp till 48 mils räckvidd enligt den amerikanska EPA-körcykeln. Bilen klarar snabbladdning på upp till 150 kW och hemmaladdning på upp till 19 kW.

Cadillac Lyriq blir bakhjulsdriven som standard men fyrhjulsdrift finns som tillval. En spännande nyhet är att Cadillac lanserar en ny typ av aktiv ljudisolering som använder fler mikrofoner och accelerometrar än tidigare system för att spela in ljud i bilen. Sedan skickas en ”motsignal” ut i högtalarna för att sänka den upplevda ljudnivån för passagerarna.

På insidan är den största nyheten en enorm 33-tumsskärm som breder ut sig. Den innefattar både instrument och infotainmentsystem. Det finns även en head up-display som kan visa navigationspilar direkt på vägen i vindrutan och senaste generationen Super Cruise, märkets motsvarighet till Volvos så kallade Pilot Assist-system.

Dröjer flera år

Den Cadillac Lyriq som visades upp under torsdagen är ungefär ”80–85 procent” lik den version som ska börja säljas, enligt Cadillac. Tyvärr dröjer det till 2022 eller 2023 innan modellen dyker upp hos handlarna.

Framöver ska GM lansera flera nya eldrivna suvar från både Chevrolet och Buick. Dessutom kommer en handbyggd elbil från Cadillac kallad Celestiq, flera nya elbilar från bilmärket Hummer som nu väcks till liv samt en eldriven pickup från Chevrolet.

Läs också: Klart: Cadillac Escalade får dieselmotor

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.