Nästa artikel
Geely visar eldriven lastbil med lyxhytt och batteribyte
Nyheter

Geely visar eldriven lastbil med lyxhytt och batteribyte

Publicerad 9 november 2021
Kinesiska jättekoncernen Geely som bland annat äger Volvo Cars har visat upp en lyxig och bekväm ellastbil.

Volvo Cars-ägaren Geely har visat upp en eldriven lastbilsmodell under märket Farizon. Den heter Homtruck och ska börja levereras till köparna 2024.

”Den blir en av de mest avancerade och renaste transportbilarna på vägarna. Den fokuserar på effektivitet och säkerhet för förare och fotgängare, och bjuder på flera genombrott när det gäller hållbara drivlinor”, lovar Geely.

På lastbilssidan har batterieldrift än så länge inte blivit lika populärt som bland personbilar. Geely vill snabba på omställningen genom att erbjuda batteribyte längs vägen, en teknik som även elbilstillverkarna Nio och Xpeng satsar på.

Farizon Homtruck är alltså batterieldriven men Geely ska även utveckla en helt modulär drivlina som bland annat kan innehålla en räckviddsförlängare eller en förbränningsmotor med metanoldrift.

Hytten ser lyxig ut med både dusch, toalett, säng, kylskåp, tekokare och tvättmaskin. Den är tillverkad i ljusa och hållbara material.

Lastbilen blir självkörande på nivå 4 vilket innebär att den kan köra helt själv under vissa förhållanden. Mjukvaran kan uppdateras direkt via nätet och bilen har 5G-uppkoppling.

– Den här lastbilen är designad och utvecklad för den globala marknaden, säger märkeschefen Mike Fan till nyhetssajten CNBC.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (2)

  • 9 november 2021 @saabnisse, trailern är nog…
  • 9 november 2021 "Utvecklad för den globala…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.