Nästa artikel
Fyra av tio kör bil trots trötthet
Nyheter

Fyra av tio kör bil trots trötthet

Publicerad 10 februari 2012 (uppdaterad 13 februari 2012)
Nästan fyra av tio bilförare kör bil även om de är trötta, visar en färsk Sifoundersökning. Män kör oftare trötta än kvinnor.

Hur hög andel av olyckorna på våra vägar som har en trött förare inblandad är inte helt klart, men de är många. Enligt forskningen bidrar trötthet till mellan tio och 40 procent av trafikolyckorna.

Trots det kör många förare bil även när de är trötta: 38 procent, vilket motsvarar ungefär fyra av tio. Nio procent gör detta ofta eller ganska ofta, samtidigt som 29 procent uppger att de kör bil trötta, men gör det ganska sällan.

Få stannar och sover
Förarnas recept för att piggna till när de kör trötta varierar. Den stora majoriteten, 59 procent, stannar för en paus medan 13 procent vevar ner rutan, 12 procent sätter på musik och bara 13 procent faktiskt stannar för att sova en stund.

Män är de som oftast kör trötta, då elva procent gör det ofta eller ganska ofta medan sju procent av kvinnorna gör det i samma utsträckning.

Att köra trött jämställs med att köra rattfull, vilket innebär att det också är olagligt.

Sifoundersökningen är genomförd på beställning av Statoil och bygger på 1 000 telefonintervjuer mellan den 30 januari och 2 februari.

Diskutera: Kör du vidare när du är trött?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-02-10 13:12
FLAC

begreppet "trött" är ju rätt så brett... frågan är istället hur många som är helt utvilade och pigga när de kör. "trött" verkar ju här tolkas som "nära att falla i sömn". om ingen skulle få köra när man är lite trött skulle det vara glest på vägarna på morgon och sena eftermiddagen på väg till och från jobbet...

#2 • Uppdaterat: 2012-02-10 18:05
Thommys

Det är den slappa arbetstidslagen som gör att vi har många yrkesförare som kör trötta bakom ratten, just för att de får sova för kort tid mellan passen. Men det är åkeribranschen som lobbar för det precis som med vinterdäcken för tunga fordon. De vill inte ens gå med på det i fackliga förhandlingar.

#3 • Uppdaterat: 2012-02-12 16:08
rikast

"Fyra av tio kör bil trots trötthet"

9/10 piloter flyger flygplan trots kronisk trötthet. SAS, Norwegian... You name it. Sova 4 timmar, sen jobba 11-12. Vecka efter vecka. Slappare regler för vila än lastbilschaufförer.

Lycka till ner till Rom med familjen nu.

#4 • Uppdaterat: 2012-02-12 22:57
Roger Skagerström

Flygplan är så automatiserade så det gör nog mindre om man somnar där än i en bil :p Flyger de manuellt så somnar man inte, flyger de på autopilot som de allt som oftast gör så är det knappast någon omedelbar fara. Händer det nåt så larmar ju planet.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.