Nästa artikel
Fyra av tio bilvårdsfirmor får bakläxa av Skatteverket
Nyheter

Fyra av tio bilvårdsfirmor får bakläxa av Skatteverket

Publicerad 2022-11-17 17:17 (uppdaterad 2022-11-18 12:03)
Skattefusk, låga eller obefintliga löner och svartjobb är vanligt i branschen, enligt myndighetens granskning.

Företag som erbjuder tjänster som biltvätt, rekond och däckbyten till låga priser blir allt vanligare i Sverige. På vissa ställen kan man få bilen tvättad för hand för så lite som 200 kronor, och tjänsterna är populära.

Men de låga priserna har också väckt Skatteverkets intresse.
– Med ett så lågt pris finns inget utrymme vare sig för avtalsenliga löner, skatter eller sociala avgifter, säger Roger Leander, samordnare på myndigheten, i ett pressmeddelande.

"Tecken på exploatering"

Efter en särskild kontroll av branschen, som pågått under två års tid, kan Skatteverket nu konstatera att mer än 40 procent av de 273 granskade företagen haft haft stora brister.

Miljontals kronor i oredovisade intäkter och löner har påträffats, i tillägg till allvarliga fel i företagens bokföring.

–  Minst sju av verksamheterna drevs helt svart. Vi såg också tecken på exploatering och utnyttjande av människor med svag ställning på arbetsmarknaden, säger Roger Leander.

Kontrollavgifter på totalt 1,6 miljoner kronor har krävts in av företag som inte registrerat kassaregistret eller inte fört personal­liggare på ett korrekt sätt, skriver myndigheten. Fördjupade utredningar av 60 av företagen har resulterat i krav på ytterligare 19 miljoner.

Fick ersättning från A-kassan

De misskötta företagen finns över hela landet. Ett företag, i östra Sverige, hade personal som var anställda som personliga assistenter åt ägaren och fick betalt av ett assistansbolag. 

Ett företag i västra Sverige visade sig vara en helt oregistrerad, svart verksamhet, där ägarens frus bankkonto användes som företagskonto.

Ett tredje företag visade sig vara registrerat på en person som bor utomlands, medan den faktiska ägaren fick ersättning från A-kassan medan han drev verksamheten.

Utredningen pågår fortfarande, skriver Skatteverket.
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (5)

  • 2022-11-18 19:23 J.L skrev: Ska de täcka…
  • 2022-11-18 05:59 Ska de täcka lönekostnaden…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.