Nästa artikel
Efter granskningen: 200 företagare får höjd skatt
Nyheter

Efter granskningen: 200 företagare får höjd skatt

Publicerad 18 juni 2021 (uppdaterad 2024-03-14 13:58)
Foto Skatteverket: Magnus D/Creative Commons/Flickr
Skatteverkets granskning för att avslöja företag som fuskar med förmånsbilen har gett resultat, visar en genomgång Vi Bilägare gjort.

Förra året inledde Skatteverket en särskild granskning för att komma åt fusket med lyxiga förmånsbilar.

I många fall handlar det om så kallade oredovisade förmåner där små och medelstora företag redovisar fel – till exempel en lyxig och dyr bil som köps in i företaget men som mest används privat utan att någon förmån tas upp i redovisningen.

– Vi vill öka fokuset på det här och tittar lite extra på det, sa Henrik Kisterud, kontrollsamordnare på Skatteverket, till Vi Bilägare.

”Ett av de vanligaste felen”

Nu går granskningen mot sitt slut.

– Bilförmån och andra typer av förmåner dyker vi på lite då och då i våra utredningar. Felaktiga avdrag för privata kostnader och oredovisad förmån är ett av de vanligaste felen många gör och det är en ganska hög andel som gör fel på ett eller annat sätt, säger Henrik Kisterud.

Vad blev resultatet av granskningen?

– Det har blivit lite drygt 200 beslut och totalt handlar det om cirka 4,2 miljoner kronor i höjda arbetsgivaravgifter plus höjd skatt för förmånstagaren.

<p>Ett vanligt fel är att inte ta upp all extrautrustning på bilen</p>

Ett fel som Skatteverket ofta stöter på är att själva bilen redovisas, men inte all extrautrustning. Då blir förmånsvärdet för lågt. Enligt Henrik Kisterud fortsätter Skatteverket granska den här typen av ärenden.

– Ja, det behöver vi göra, det är något vi stöter på ofta i våra ordinarie kontroller.

Tror du företagen medvetet gör fel eller är det ärliga misstag?

– Jag tror det är en blandning av båda. Vissa köper bilen på företaget och använder den helt privat, då ska den redovisas.

Den 1 juli blir många nya förmånsbilar dyrare eftersom reglerna görs om. Du kan läsa mer om nyheterna här.

Så ska förmånsbilen redovisas

• En förmånsbil kan användas skattefritt i "ringa omfattning" – upp till 100 mil per år – men efter det ska den beskattas och föraren kan behöva ha någon form av bevis i form av exempelvis en körjournal, antingen digital eller analog.

• När det gäller att redovisa olika typer av förmåner och privata kostnader i små och medelstora företag – alltså inte bara för företagsbilar – uppskattar Skatteverket att hela fyra av tio företag gör fel, och skattefelen beräknas uppgå till åtta miljarder kronor varje år.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.