Bild
Nästa artikel
Nyheter

Fusket i transportbranschen fortsätter: ”Kan leda till döden”

Publicerad 2021-11-24 09:59 (uppdaterad 2021-11-24 10:04)
Flera allvarliga brister avslöjades när polisen tillsammans med flera andra myndigheter gjorde oanmälda inspektioner av transportbilar och företag.

Under de senaste två veckorna har polisen tillsammans med bland andra Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket kollat ett 100-tal företag och 280 transportbilar. De flesta kontroller gjordes inom transport och logistik.

Även bilverkstäder kollades och där upptäcktes ofta brister på billyftar. Flera transportfirmor åkte runt med osäkrad last.

– Vi har tyvärr hittat förare som åker runt på våra vägar i överlastade fordon, med last som är dåligt säkrad. Ofta jobbar de under stress. Det är riskfyllt både för förarna och för andra som befinner sig i närheten av de här fordonen, faktiskt så farligt att det ytterst kan leda till döden, säger Arne Alfredsson, chef vid avdelningen för myndighetsgemensam kontroll på Arbetsmiljöverket.

”Det är riskfyllt både för förarna och för andra som befinner sig i närheten av de här fordonen”

Totalt hittades 300 olika säkerhetsbrister vid kontrollerna och 40 sanktionsavgifter delades ut. I åtta fall fick företagen omedelbart förbud mot hela eller delar av verksamheten.

Fem potentiella brottsoffer för människoexploatering upptäcktes och utreds vidare av polisen, som grep en misstänkt gärningsman. Tre misstänkta boenden med sovplatser upptäcktes. De är överlämnade till polis och räddningstjänst för fortsatt kontroll.

Tidigare i år gjordes en liknande kontroll på 80 bilverkstäder. Sex av tio hade allvarliga brister och det kunde till exempel handla om personal som inte hade rätt att arbeta i Sverige eller dålig koll på farliga kemikalier.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (3)

  • 2021-11-25 09:34 Bra där Robban, och som…
  • 2021-11-24 19:29 Stefan, det blir lätt så med…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.