Bild
Nästa artikel
Arbetsmiljöverket fortsätter sin tillsyn av olagliga bilverkstäder.
Arbetsmiljöverket fortsätter sin tillsyn av olagliga bilverkstäder.

Verkstaden för billig? Då ska du dra öronen åt dig

Reportage

Åtta personer togs till förvar av polisen efter en insats mot bilverkstäder och biltvättar i hela landet. Nu utökar myndigheterna sin kontroll av bilbranschen och ber bilägarna om hjälp.

Under två veckor i februari genomförde Arbetsmiljöverket, polisen och Skatteverket oanmälda inspektioner hos ett 80-tal bilverkstäder, biltvättar och bilvårdsföretag. Resultatet var nedslående.

Tillsynen riktas mot branscher där myndigheterna redan misstänker fusk med lyftanordningar, tryckkärl, kemförteckning, dålig ventilation och arbeten som inte slås in i kassan. 

– Kontrollerna avslöjade även illegal arbetskraft och misstänkt utnyttjande av människor. Det är inte ovanligt att vi hittar sängar som tyder på att man bor på arbetsplatsen, säger Arne Alfredsson, chef för avdelningen för myndighetsgemensam kontroll på Arbetsmiljöverket. 

Regeringen har gett åtta myndigheter i uppdrag att tillsammans kontrollera och motverka fusk, regelöverträdelser och brottslighet i arbetslivet. En satsning som nu förlängs och får fördubblad budget för att öka antalet kontroller. Bilbranschen är ett av fem fokusområden. 

– Även bilägarna behöver lita på sitt omdöme, vara medvetna och göra kloka val. Upplevs en tjänst vara för billig ska man dra öronen åt sig och lita på magkänslan, säger Arne Alfredsson. 

Ett viktigt steg för att stoppa fusket är att påverka normer och värderingar hos personer som köper tjänsterna. Att kontrollera bort problemen utan bilägarnas hjälp är ett omöjligt uppdrag för berörda myndigheter. 

– Alla som köper varor och tjänster måste ta sitt ansvar. När det är för billigt eller utan kvitto bör man fundera över om det är där man ska tvätta eller serva sin bil, förtydligar Arne Alfredsson.

Under den senaste tillsynen kontrollerade polisen cirka 180 personer som arbetade i bilverkstäderna och biltvättarna. 

– Tyvärr arbetar personer i den här branschen som inte har rätt att arbeta i Sverige. Den här gången var det elva personer varav åtta togs till förvar, avslutar Arne Alfredsson.

Motorbranschen och dåvarande konsumentminister Per Bolund var överens redan 2014. Landets verkstäder skulle vara anslutna till Godkänd Bilverkstad senast 31 december 2019. Trots förseningen ser Lena Micko (S), civilminister med ansvar för konsumentfrågor, ändå en positiv effekt av den nya branschstandarden.

– Det är bra att branschen genom egna åtgärder arbetar för att hålla en hög standard i de tjänster som erbjuds konsumenter. Anslutningen till konceptet har sedan start ökat successivt, vilket är positivt. 

Ser du något problem med verkstäder som inte tänker ansluta sig?

– Det är förstås i allmänhet bra om en branschstandard får en så hög anslutning som möjligt. Jag kan dock inte uttala mig om orsakerna till att vissa verkstäder väljer att inte ansluta sig eller vilka konsekvenser det får. Utöver GBV finns det inte några bra verktyg för myndigheter eller staten för att få fler att ansluta sig till branschstandarden. 

Lena Micko bedömer att det inte finns någon anledning att införa några särskilda lagkrav utöver det konsumenträttsliga regelverk som finns i dag. 

– Det är bra att branschen via egenåtgärder kontinuerligt arbetar med att utveckla och kvalitetssäkra de tjänster som erbjuds. Vad jag förstår krävs det enligt GBV att det även görs oannonserade och externa kontroller utöver de kontroller som verkstäderna själva gör. 

När anser du att Godkänd Bilverkstad ska vara slutfört?

– Jag vet att Konsumentverket och ARN årligen får en hel del klagomål från konsumenter som är missnöjda med den tjänst som bilverkstäder erbjudit. Jag tror samtidigt att den bästa lösningen nås inom branschen eftersom det är de som har bäst kunskap om vilka krav som bör ställas på verkstäder.

I april 2019 mötte dåvarande civilminister Ardalan Shekarabi (S) branschen för diskussioner om en fungerande lösning och hans efterträdare är inte främmande för en uppföljning.

– Jag kommer att överväga det och välkomnar även eventuella initiativ till möte från branschens sida, avslutar Lena Micko.

Läs också: Så funkar Godkänd Bilverkstad: Ökad kontroll ska stoppa fusk

Taggar: Reportage

Under två veckor i februari genomförde Arbetsmiljöverket, polisen och Skatteverket oanmälda inspektioner hos ett 80-tal bilverkstäder, biltvättar och bilvårdsföretag. Resultatet var nedslående.

Tillsynen riktas mot branscher där myndigheterna redan misstänker fusk med lyftanordningar, tryckkärl, kemförteckning, dålig ventilation och arbeten som inte slås in i kassan. 

– Kontrollerna avslöjade även illegal arbetskraft och misstänkt utnyttjande av människor. Det är inte ovanligt att vi hittar sängar som tyder på att man b

Är du tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Läs allt – Bli Premium-medlem

Det här är en del av vårt premium-innehåll. För att läsa vidare behöver du starta en prenumeration eller logga in ifall du redan har ett konto.

✅ Tillgång till alla artiklar ✅ Digital tidning ingår ✅ Exklusivt nyhetsbrev

Läs mer

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.