Nästa artikel
Framsteg för nya batteritekniken: ”Uppmuntrande”
Nyheter

Framsteg för nya batteritekniken: ”Uppmuntrande”

Publicerad 2024-01-08 14:28 (uppdaterad 2024-01-08 16:06)
Nu siktar Volkswagen på massproduktion av solid state-batterier.

Volkswagens batteriföretag Powerco har testat en ny typ av så kallade solid state-batterier – med goda resultat. Det skriver företaget i ett pressmeddelande.

Den nya batteritypen, som det Volkswagen-backade amerikanska bolaget Quantumscape har utvecklat, uppges ha 95 procent av sin ursprungliga kapacitet kvar även efter att ha genomgått fler än tusen laddningscykler. 

– Detta är mycket uppmuntrande resultat som på ett imponerande sätt understryker potentialen hos solid state-cellen. Slutresultatet av denna utveckling kan bli en battericell som möjliggör lång räckvidd, kan laddas supersnabbt och praktiskt taget inte åldras, säger Powercos vd Frank Blome i ett pressmeddelande.

Testet, som motsvarar en körsträcka på 50 000 mil, tog flera månader att genomföra.

Solid state-batterier skiljer sig från konventionella litiumjonbatterier i det att de har en fast elektrolyt, i stället för en flytande. Detta sägs ha många fördelar. De har bland annat högre värmetålighet och tål högre strömstyrkor, är mer stabila och kan uppnå högre energidensitet.

Flera biltillverkare, inklusive Toyota, har länge försökt ta fram solid state-batterier som är lämpliga för massproducerade elbilar. En av utmaningarna med tekniken är att få batterierna att prestera väl vid låga temperaturer.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (3)

  • 2024-01-08 20:27 Mr Snoid skrev: VW har väl…
  • 2024-01-08 18:50 VW har väl inte en så…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.