Nästa artikel
Förslaget: Förbjud helgtrafik på Sveavägen
Nyheter

Förslaget: Förbjud helgtrafik på Sveavägen

Publicerad 2022-11-16 12:33 (uppdaterad 2022-11-17 10:10)
Så kallad cruising, där entusiastbilar kör i karavan, har varit en tradition på Sveavägen i Stockholm i många år. Nu vill stadens rödgröna ledning stoppa företeelsen.
Det kan bli bilfritt på Sveavägen i Stockholm under helgerna. Allt enligt ett politiskt förslag lagt av stadens rödgröna majoritet.

Sveavägen i Stockholm kan bli bilfri under helgerna, något som Mitt i Vasastan var först att rapportera om.

Bakgrunden är en enkät som 22 av de närliggande bostadsrättsföreningarna har svarat på, där flera uttrycker missnöje med det höga trafikflödet. Enkätsvaren och de åsikter som lämnats i dessa ligger nu till grund för ett rödgrönt politiskt förslag om ett bilfritt Sveavägen under helger.

I ett pressmeddelande kommenterar Lars Strömgren (MP) förslaget:

– Vi vill fylla Sveavägen med folkliv, snarare än motorvrål. Genom bilfria helger kan vi skapa utrymme för torghandel, loppisar, uteserveringar, kulturevenemang och julmarknader.

Något politiskt beslut är ännu inte fattat. Förslaget har trots det redan väckt reaktioner åt båda håll. Flera boende, bland de berörda bostadsrättsföreningar som svarat på enkäten, välkomnar en sådan tanke.

Mothugget: "Låt kulturen vara"

Bland motorentusiaster väcker förslaget motsatt åsikt. En av dessa är bilentusiasten Tommy Ledberg. Han har förståelse för den politiska viljan att vilja minska på biltrafiken i stadskärnan, men säger till Mitt i Vasastans reporter:

– Fint om de vill minska trafiken. Det kan jag hålla med om. Men låt vår cruising vara kvar. Låt kulturen vara.

Förslaget följer den rödgröna ambitionen som gäller för hela Stockholms Stad. Den lyder att kraftigt minska på antalet bilar innanför tullarna. Den politiska viljan är att bilkörningen innanför tullarna ska ha minskat med 30 procent i förhållande mot idag, något man vill nå inom åtta års tid. När det gäller förslaget om ett bilfritt Sveavägen under helgerna ska frågan nu utredas, en utredning som startar först kommande år. Frågan måste därefter beredas politiskt innan ett beslut kan fattas.

Miljöpartiets Lars Strömgren menar att utgångspunkten för att kunna göra verklighet av förslaget är att först hitta lösningar för färdtjänst, annan yrkestrafik och de som bor i området och som därmed kan komma att beröras av ett sådant bilförbud under helgerna.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (53)

  • 2022-11-23 05:56 Oj oj, vilket drev mot Mp…
  • 2022-11-21 18:07 A.L skrev: ”Vi har i Sverige…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.