Nästa artikel
Forskarnas önskemål: Fjärde färg i trafikljuset
Nyheter

Forskarnas önskemål: Fjärde färg i trafikljuset

Publicerad 2024-05-16 18:10
Amerikanska forskare efterlyser en fjärde färg i trafikljusen vid sidan av rött, gult och grönt. Tanken är att förbättra trafikflödet för självkörande bilar.

Trafikljusen har länge haft tre färger, men amerikanska forskare efterlyser nu en fjärde. Tanken är att förbättra trafikflödet och anpassa trafiken när fler självkörande bilar dyker upp på vägarna.

Forskare vid University of Michigan och North Carolina State University har även tidigare pekat på behovet av en fjärde lampa – eventuellt en vit – i trafikljusen. Nu upprepas önskemålet i amerikanska medier.

När den nya lampan lyser betyder det att bilen bara kan följa efter bilen framför.

– När vi kommer till korsningen stannar vi om det är rött och vi kör om det är grönt. Men om det vita ljuset lyser följer du bara fordonet framför dig, säger forskaren Ali Hajbabaie till nyhetsbyrån AP.

Att den nya lampan behöver vara just vit är inte så viktigt, poängterar han, och samma resultat kan även uppnås med dagens lampor om de lyser eller blinkar på olika sätt. Det viktiga är att lösningen blir universell och fungerar på samma sätt överallt.

Ali Hajbabaie påpekar dock att ändringen ligger många år bort. Först behöver 40–50 procent av trafiken på vägarna vara självkörande.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (9)

  • 2024-05-18 14:10 Det behövs inga nya färger…
  • 2024-05-18 10:48 Finns ju car2x kommunikation…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.