Nästa artikel
”Dumma” trafikljus kostar enormt mycket utsläpp
Nyheter

”Dumma” trafikljus kostar enormt mycket utsläpp

Publicerad 11 april 2022
Att koppla upp trafikljusen mot bilarna för att ge en ”grön våg” kan ha stor betydelse för klimatet även i mellanstora städer.

Att göra vanliga trafikljus uppkopplade och smartare kan spara enormt mycket koldioxidutsläpp. Det visar nya siffror från företaget Inrix.

Flera biltillverkare har börjat experimentera med uppkopplade trafikljus som kommunicerar med bilarna. Genom att styra trafikflödet bättre kan bilisterna få en ”grön våg” för att slippa stå på tomgång och vänta gång på gång.

Även den som har stopp/start eller en elbil får betala vid ett rödljus eftersom föraren måste bromsa och sedan accelerera igen. Det är betydligt effektivare att få till ett smartare ljusflöde.

I en stad med en halv miljon invånare räknar Inrix med att ”vältajmade” trafikljus kan spara 269 000 ton koldioxid per år. Det är lika mycket koldioxid som en skog som är tre gånger större än själva staden kan absorbera. I hela USA kan den här typen av trafikljus spara 14 miljoner ton koldioxid per år vilket är lika mycket som en skog som är sju gånger större än New York City kan snappa upp.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (14)

  • 12 april 2022 Nu kommer hybridbilarna, då…
  • 11 april 2022 Det finns ju olika…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.