Bild
Nästa artikel
Försäljningen av begagnade bilar vänder nedåt

Försäljningen av begagnade bilar vänder nedåt

Nyheter

Under första kvartalet 2018 såldes färre begagnade bilar än samma tid 2017. Efter förra årets rekordsiffror sjunker nu försäljningen.

Från januari till mars 2018 såldes sammanlagt 259.229 begagnade bilar i Sverige, detta enligt bilvärderingssajten bilpriser.se. Det är en minskning med 3,6 procent jämför med samma period i fjol och det svagaste kvartalet för begagnade bilar sedan 2014. Flest bilar bytte ägare i Göteborg, där 43.098 bilaffärer gjordes. 
– Efter 2017 då försäljningen av begagnade bilar slog rekord säljs nu färre bilar. Det var länge sedan vi såg en så stor nedgång under ett enskilt kvartal som det första i år. Normalt brukar försäljningen ta fart under våren men på grund av den långa vintern och den tidiga påsken kan många köpare och säljare ha valt att vänta med att byta bil. Även osäkerheten på bostadsmarknaden med amorteringskravet kan ha fått köpare att hålla hårdare i plånboken, säger Henrik Littorin vd på Bilpriser.se.

Det är mest bensinbilar som byter ägare, försäljningen av begagnade bilar med det drivmedlet utgjorde 62,4 procent av den totala försäljningen under kvartal 1 2018. Diesel stod för 32,1 procent av försäljningen och här pekar kurvan uppåt istället. 
– Debatten om att införa förbud mot dieselbilar i storstäder har medfört en ökad osäkerhet att vilja köpa en dieselbil. Samtidigt ser vi att försäljningen av dieselbilar ökar, något som drivs av att många tre år gamla företagsbilar med diesel nu kommer ut till försäljning på begagnatmarknaden, säger Henrik Littorin.

Miljöbilar som el, gas eller hybrider ökade med 30 procent men står fortfarande för en liten del av den totala försäljningen på begagnatmarknaden.


Volvo V70 är vanligaste modell i begbilsförsäljningen, följd av Volkswagen Golf och Volkswagen Passat.  Den vanligaste färgen på bilarna som såldes var svart och den minst vanliga färgen var lila.

Bilprisers statistik över begagnade bilköp i Sverige preliminär och hämtas från statistikföretaget Vrooms sammanställning från Bilregistret transaktionsdata. 

Diskutera: Vad tycker du om statistiken?
 
Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
2018-05-21 13:04

Under högkonjunkturen köper folk nya bilar i.st.f. begagnade. När det inte längre går att låna billigt kommer den trenden att vända. Dessutom antar jag att alla nya leasingbilar ingår i nybilsstatistiken.

#2
2018-05-21 14:08

Utbudet är stort men ändå begränsat då "fel" bilar finns som begagnat. Vill inte ha diesel, fyrhjulsdrift eller manuellt växlad bil så väldigt många begagnade går bort. Så i spannet 4-8 år gamla bilar så blir det inte många kvar att välja på. Dessutom sållar jag helst bort franska bilmärken. Jag bidar min tid och väntar 1-3 år till och ser om läget förändras.

#3
2018-05-22 11:22

Här har vi samma åsikt vargen

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.