Nästa artikel
Fords nya parfym ska ersätta lukten av bensinmotorer
Nyheter

Fords nya parfym ska ersätta lukten av bensinmotorer

Publicerad 19 juli 2021 (uppdaterad 19 juli 2021)
”Mach-Eau” är för den som saknar doften av fossila bränslen.

Bilismens omställning från fossila bränslen till eldrift innebär inte bara tekniska utmaningar, utan även sentimentala. Det demonstrerade Ford med all önskvärd tydlighet under bilfestivalen i Goodwood i juli.

I en kundundersökning som biltillverkaren genomfört svarar nämligen en av fem tillfrågade att det är ”doften av bensin” de skulle sakna mest av allt vid ett byte till en elbil.

För att den sensoriska saknaden inte ska hindra kunderna från att köpa en elbil av Ford har de därför presenterat ett botemedel – en parfym med bensindoft. Precis som bensin doftar den förresten inte, men parfymen är framtagen för att påminna om de doftaromer som en bensinbil utsöndrar. 

Enligt Fords beskrivning innehåller parfymen noter av kemikalierna bensaldehyd, en doft som associeras med inredningen i bilar, och para-cresol, som ger doften av gummi. Dessa dofter har sedan kombinerats med lavendel, blåtrio, pelargon och sandelträ för ytterligare rökiga, metalliska och gummiaktiga element. Receptet innehåller också ett ”animaliskt element” som ska föra tankarna till hästar.

Låter det lockande? Synd. Parfymen är nämligen inte till salu – i alla fall inte ännu. Men man vet aldrig, kanske kan man i framtiden få en flaska på köpet när man beställer en Mustang Mach-e.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (4)

  • 20 juli 2021 Tips till oljebolagen:…
  • 19 juli 2021 Lite löjligt tycker jag… Sen…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.