Nästa artikel
Ford satsar på sprit – lanserar fem nya etanolmodeller
Nyheter

Ford satsar på sprit – lanserar fem nya etanolmodeller

Publicerad 12 april 2021 (uppdaterad 14 april 2021)
Ford Kuga lanserades med etanoldrift år 2019. Till sommaren kommer fler Fordar att gå på sprit.
Svenska Ford håller fast vid att etanolen inte är död.

Från och med i sommar kommer det återigen gå att köpa en ny Ford med etanoldrift i Sverige. Fem nya Fordmodeller kommer att anpassas för bränslet: Fiesta, Puma, Transit Connect, Focus och Kuga elhybrid.  Fords svenska importör Hedin Motor Company skriver i ett pressmeddelande att det trots den pågående elektrifieringen finns ett behov av biodrivmedel för personbilar i Sverige.

Runt år 2010 var etanolbilar väldigt populära men nu är de i stort sett helt borta från marknaden. Ford gjorde en tidigare satsning på etanol år 2019 med suvmodellen Kuga och sålde ett tusental exemplar av den varianten.

Även från statens håll finns ambitioner om att rädda etanolen och göra den billigare. Hösten 2020 fick Sverige ett särskilt tillstånd från EU som gör att bränslet kommer att vara skattefritt även under 2021 – men framtiden därefter är oklar. 

Just nu kostar E85 omkring 30 procent mindre än 95-oktanig bensin vid pumpen. Eftersom bilen drar omkring 30 procent mer när den går på etanol kostar de två bränslena ungefär lika mycket att köra på. Eftersom etanol- och gasbilar är undantagna för malusskatt blir de dock billigare att äga de första tre åren. 

Trots satsningen på etanol planerar Ford att fasa ut förbränningsmotoriserade bilar helt och hållet och gå över till att bara sälja elbilar år 2030.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.