Nästa artikel
Ford fejkar självkörande bil – för att testa folks reaktioner
Nyheter

Ford fejkar självkörande bil – för att testa folks reaktioner

Publicerad 21 juni 2021
Den ser ut som en självkörande bil – men det är det inte. Sensorerna är fejkade och föraren gömmer sig. Foto: Ford

Ford och det brittiska budbilsföretaget Hermes har ett udda forskningsprojekt på gång i London. Under två veckor ska de göra leveranser i staden med en bil som till synes inte har någon förare.

Budbilen är utrustad med fejkade sensorer och och annan apparatur som ska få den att se ut som en självkörande bil. Men i själva verket är det en helt vanlig skåpbil, och föraren är utklädd till ett bilsäte för att inte synas.

Syftet är att ”bättre förstå hur andra trafikanter skulle uppfatta och interagera med en transportbil utan en förare”.

Budbilschaufförer har normalt i uppdrag att bära last till och från bilen, men i det här projektet ska föraren hålla sig gömd hela tiden. I stället ska leveranspersonal på gatan vinka in bilen med en app i telefonen, hämta paketen och bära dem till fots den sista biten – för att testa hur det skulle fungera om bilen verkligen inte hade någon förare. 

När en riktig självkörande bil skulle kunna fungera på det här sättet är inte klart. Men Ford skriver att de har testat självkörande teknik i större städer i hela USA och planerar att investera cirka 7 miljarder dollar i autonoma fordon under tio år.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.