Nästa artikel
Folksam listar säkra bilar – flera får bakläxa
Nyheter

Folksam listar säkra bilar – flera får bakläxa

Publicerad 2024-02-22 07:29 (uppdaterad 2024-02-22 07:36)
Flera märken får bakläxa när Folksam släpper årets lista över säkra bilmodeller. ”Det är förvånande att så många av de senaste modellerna inte uppfyller kraven för grundläggande krocksäkerhet”, säger trafikforskaren.

Försäkringsbolaget Folksam har släppt en ny omgång av nybilslistan, som innehåller bilar med höga betyg för både utsläpp och krocksäkerhet.

För att komma med på listan måste bilmodellen ha vissa säkerhetssystem. Den måste också ha krocktestats av Euro NCAP med fem stjärnor som resultat eller vara minst 40 procent säkrare än snittbilen i Folksams egen statistik.

Bilarna ska också klara Folksams utsläppskrav som baseras på koldioxidutsläpp under körning. Däremot tas ingen hänsyn till utsläppen under tillverkningsfasen.

23 bilar varav 15 är relativt nyutvecklade har brister i krocksäkerheten och kommer därmed inte med på listan. Sämst är Dacia Jogger, Dacia Sandero, Fiat 500 Hybrid, Hyundai i10, Jeep Wrangler och Renault Zoe.

– Även om flertalet granskade modeller har godkänt krockskydd är det förvånande att så många av de senaste modellerna inte uppfyller kraven för grundläggande krocksäkerhet, säger Anders Ydenius, trafikforskare på Folksam.

Totalt är 130 modeller godkända och många är antingen elbilar eller laddhybrider.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (7)

  • 2024-02-25 21:56 Vikten har väldigt stor…
  • 2024-02-25 21:39 Raphael skrev: ” Folksams…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.