Bild
Nästa artikel
Nyheter

Efter felaktiga betygen: Folksam ser över rutinerna

Publicerad 2021-11-19 16:28 (uppdaterad 2021-11-19 16:35)
Folksam har uppdaterat siffrorna i en genomgång av säkerhet i baksätet. Anledningen är att flera av uppgifterna inte stämde.

Tidigare i november kom en rapport från försäkringsbolaget Folksam som listade bilarna med högst säkerhetsnivå i baksätet. Det är intressanta siffror för alla som har barn eller andra passagerare i baksätet.

Genomgången visade bland annat att det bara var Volvo S90 och V90 som fick högsta betyg, medan flera populära modeller från bland andra Kia och Toyota fick bakläxa.

Problemet var att rapporten inte stämde. Av olika anledningar hade fel uppgifter rapporterats in från bland andra Kia och i vissa fall fanns ”glapp” mellan vad biltillverkarna och krocktestorganisationen Euro NCAP uppgav, avslöjade Dagens PS.

– Det är viktigt att veta vilka källor vi kan använda oss av så det är absolut intressant att titta på. Det är en ständig jakt på tillförlitliga uppgifter och en grannlaga uppgift, sa Anders Ydenius, trafiksäkerhetsforskare på Folksam, till Vi Bilägare.

Flera modeller får höjt betyg

Nu har Folksam uppdaterat rapporten med rätt betyg. Biltillverkarna har fått kontrollera uppgifterna ytterligare en gång.

”Genomgången visar att flera biltillverkare har viktig utrustning för barn i baksätet jämfört med de uppgifter de tidigare lämnat”, skriver försäkringsbolagets pressavdelning.

Folksam ska se över rutinerna för hur uppgifterna hämtas in, bland annat genom att ställa kontrollfrågor till generalagenten i de fall uppgifterna skiljer sig från Euro NCAP-uppgifterna.

Alla Kiamodeller och de flesta Toyotamodeller som är med i undersökningen har nu fått högre betyg än tidigare.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.