Nästa artikel
Fler dog i trafiken förra året
Nyheter

Fler dog i trafiken förra året

Publicerad 12 januari 2023 (uppdaterad 12 januari 2023)
Efter minskningen under pandemiåren – nu är siffrorna tillbaka på 2019 års nivåer.

Under 2022 omkom 220 personer i vägtrafikolyckor i Sverige. Det är tio fler än förra året, men trots det tio procent färre än snittet för den senaste femårsperioden. Det skriver Transportstyrelsen.

Ökningen jämfört med pandemiåren 2020 och 2021 hänger ihop med att trafikmängden har ökat.

– Vi ser att utvecklingen av vägtrafikolyckor med dödlig utgång är tillbaka på samma nivå som innan pandemin. Vi ser samma utveckling av trafikflöden, det vill säga antal fordon som kör på vägarna, där nivåerna ökat efter pandemin, säger Jonas Bjelfvenstam, Transportstyrelsens generaldirektör, i ett pressmeddelande.

Av de omkomna var 124 skyddade trafikanter, alltså sådana som färdades i bil, lastbil, buss och A-traktor. 103 av dem färdades i personbilar, och fyra i A-traktorer. Av de 96 oskyddade var 30 motorcyklister, 20 cyklister, 4 el-sparkcyklister, 26 fotgängare och 11 mopedister.

Av bilisterna omkom 46 i mötesolyckor och 36 i singelolyckor. Det är en ny utveckling jämfört med tidigare år, då singelolyckorna varit dominerande. Även antalet A-traktorolyckor har ökat jämfört med tidigare år.

I tillägg till de omkomna skadades 15 437 personer i trafiken, varav 1 929 skadades svårt. 
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.