Nästa artikel
Fem miljoner bilar ska uppdateras
Nyheter

Fem miljoner bilar ska uppdateras

Publicerad 3 augusti 2017 (uppdaterad 3 augusti 2017)
Toppmötet mellan politiska ledare och bilindustritoppar i Tyskland lyckades undvika ett dieselförbud, åtminstone för tillfället. Men industrin får ta på sig att minska utsläppen.
Under gårdagen möttes tyska politiker och ledare för bilindustrin för att diskutera dieselns framtid i Tyskland. Resultatet blev, som väntat, att det inte planeras något nationellt dieselförbud. Däremot kommer politikerna inte ställa sig i vägen för lokala dieselförbud, vilket industrin hade hoppats på.

Villkoren för att undgå ett totalstopp för försäljning av dieselbilar är bland annat att 5,3 miljoner bilar i Tyskland ska få uppdaterad mjukvara för att minska de skadliga utsläppen. Miljöorganisationer i Tyskland är missnöjda med beslutet och menar att det både är för lite och för sent. Samtidigt ska man komma ihåg att beslutet tvingades ta hänsyn till 15 miljoner dieselbilägare i Tyskland och dessutom de cirka 800 000 jobb som bilindustrin står för i landet.

–Vi förväntar oss en ny ansvarskultur från biltillverkarna, säger miljöminister Barbara Hendricks.

Diskutera: Tror du att dieselförbud skulle vara en bra idé?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2017-08-03 09:37
Saabium

Eftersom dieseln dödar tusentals människor per år i Europa, så är nog inte sista ordet sagt...
http://www.telegraph.co.uk/motoring/car-manufacturers/volkswagen/11899676/The-statistics-about-diesel-are-crystal-clear.-Its-deadly.html

#2 • Uppdaterat: 2017-08-03 09:54
Pi

Och hur enkelt är det att i efterhand plötsligt förbättra NOx-utsläppen med typ 30 % vilket är siffror jag läst i detta fall ? Låter helt otroligt att det inte gjorts tidigare i så fall. Citerar också ifrån en artikel i AMS: "Dieselmodellerna behövs framför allt för större bilar och suvar som annars inte skulle kunna uppnå de CO2-krav (bränsleförbrukning) som EU ställt upp inför 2020. " Så bilindustrin har själva skapat behovet av dessa stora/tunga bilar och för att kunna sälja dom så är det som bl a Styggavargen påpekat massor av gånger - det måste till dieselmotorer för att hålla COs-utsläppen inom tillåtna nivåer. Men måste vi verkligen ha alla dessa stora bilar i de volymer de säljs ? Sanningen är nog snarare att bilindustrin har skapat nån form av gisslansituation gentemot myndigheterna i o m de stora tillverkningsvolymerna av dessa stora/tunga fordon och att ett förbud därmed skulle slå väldigt hårt mot biltillverkningsindustrin och därmed arbetstillfällena. Det är nog i alla fall det kort som biltillverkarna spelat ut kan man gissa....
Förbud eller inte - att bilindustrin i allmänhet har myndigheterna i ett järngrepp är nog helt klart. Oavsett om vi talar om t ex Tyskland, Frankrike eller lilla Sverige.
Sen kanske det ändå inte primärt är dieselmotorn som är problemet utan snarare det jag nämnt ovan - de allt vanligare stora och tunga bilarna vilka kräver mera energi för att drivas. Och därmed diesel för att hålla CO2-nivåerna på enligt myndigheterna godkänd nivå. För varken diesel eller bensin är ju i grunden nån hälsokur men skall vi fortsätta använda dessa bränslen så bör vi ju minimera volymerna som förbränns kan man tycka.

#3 • Uppdaterat: 2017-08-03 09:55
Christoffer Johnsson

Hmm 15 miljoner bara i Tyskland. Betyder betydligt mer i hela Europa. Inget land eller minister kommer nånsin försöka förbjuda Eu6 bilar. Självmord för deras karriär. Inget land kommer att bekosta privatpersoners kostnader för ett ev tvingat byte av fordon. Detta är ju löjesväckande av Tyskarna. Bara spel för galleriet.

#4 • Uppdaterat: 2017-08-03 10:04
Mattse

Industrin ska alltid skrämmas med jobb-kortet så fort något är på gång att gå dem emot. Det är väl inget som hindrar att bilindustrin kan ställa om till en bilproduktion med mindre skadliga utsläpp. Tysk (och även svensk) bilindustri borde släppa prestigen med tunga resursslukande fordon som konstruerats för 250 km/h och istället satsa på mindre resurssnåla fordon som speglar de resmönster som majoriteten av bilägarna faktisk gör. Är de snabba på att ställa om och kan hålla skapliga priser kan jag garantera att efterfrågan blir enorm, då alternativen idag är mycket få, och de kan komma att behöva anställa bra mycket fler än de 800 000 de hotar med får gå nu.

#5 • Uppdaterat: 2017-08-03 10:22
Christoffer Johnsson

Hmmm "Dieselgate" Det var ju namnet på VW myglande. Detta handlar ju om diesel bilar överlag. Om politiker menat allvar med miljöaspekten gör följande på alla framtida bilar från säg 2020: max förbrukning 0.5 per mil. Och max co värde 90

Det skulle tvinga biltillverkarna till nya tekniska lösningar. Allt tjafs om Eu6 bilar som redan sålts kommer inte leda nånstans.

Om jag hade en sån bil och bodde i Tyskland skulle jag ställt följande krav på biltillverkaren innan en ev moddning: ingen ökad bränsleförbrukning ingen tappad effekt vare sig i HK eller NM. Förlängda garantier.

Då snackar vi att en biltillverkare ställer upp.
Men som flera andra sagt: om dom kan göra en bil 30% renare varför har dom inte gjort det från början?

#6 • Uppdaterat: 2017-08-03 10:37
1

Bästa uppgraderingen är att skrota dessa stinkande missfoster.

#7 • Uppdaterat: 2017-08-03 10:45
Reverend Benny

Självklart så kan man fixa NOx med mjukvara, men frågan är vad "kostnaden" i körbarhet och andra utsläpp blir.
Att börja rabbla om att det påverkar 800 000 personers jobb är bara pajjigt, det görs inte bara dieselbilar och gissar att den mesta av utvecklingen sker på andra motorer idag.
Visst kommer det kanske byggas mindre dieselmotorer och påverka några jobb, men det är knappast 800 000 människor som berörs.

Och det som retar mig är att man bara fokuserar på ett bränsle och att man inte vågade ta beslut nationellt, det är lättare att smörja lokala småpåvar i städer än de som sitter nationellt och beslutar.

Lite mer info om Euro6 och krav på tillverkarna
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/SV/TXT/?uri=LEGISSUM:l28186

#8 • Uppdaterat: 2017-08-03 10:51
Reverend Benny

Samtidigt är det bra att man inför hårdare krav, även om detta var lite klent.
Det betyder att kostnaden på fossilbilar kommer öka då det kostar för tillverkaren att stå för garantier för att avgasreningen fungerar och den teknik som behövs kostar pengar.
Det gör att skillnaden till PHEV blir allt mindre.

Kraven på bensinbilen måste också öka och kommer sannolikt öka framöver.
http://teknikensvarld.se/wp-content/uploads/2017/06/avgasutslapp.jpg

#9 • Uppdaterat: 2017-08-03 10:53
Vidstige

Idiotiskt beslut, uppgraderingarna löser inte problemet med NOx på alla dessa Euro 5 klassade dieslar, det blir bara marginellt bättre samtidigt som bilen blir sämre ur ägarsynpunkt. Hade varit bättre att avstå uppgraderingar och istället snabba upp utfasning av Euro 5 dieslar och äldre från städerna. Detta beslult kommer alltså inte förbättra miljön i städerna, tvärtom. Självklart ska man inte förbjuda nyförsäljning av dieslar, istället öka på den, dvs bilar med god reningsteknik från fabrik.

#a • Uppdaterat: 2017-08-03 10:59
Vidstige

Stoor, ja diesel funkar om man har god reningsteknik, och det finns ju nu. Vad jag skulle vilja se också, särskilt med tanke på städerna, är att man fokuserar på utsläpp vid stadskörning, inte s.k. blandad körning. Beskattning i städerna på bilarna utifrån stadskörnings-cykler som fokus. Då skulle det löna sig mer också med hybridteknik, alltså att återanvända bromskraft och använda en elmotor vid acceleration. Då minskar utsläpp och förbrukning, särskilt på stora tunga bilar som SUV.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.